logo

Numărul celor care își pot achiziționa locuințe este mai mare, expert


https://www.ipn.md/ro/numarul-celor-care-isi-pot-achizitiona-locuinte-este-mai-mare-7966_1048711.html

Piața imobiliară este influențată de diminuarea construcțiilor publice. În același timp, este înviorată de apartamentele vechi. Până în 2010 apartamentele erau achiziționate preponderent de moldovenii care munceau în străinătate și de oamenii foarte bogați. În prezent numărul celor care își pot achiziționa locuințe este mai mare ca urmare a reducerii suprafețelor la media de 60 de metri pătrați - de două ori mai mici față de acum 10 ani. Opinia a fost exprimată de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Potrivit expertului, tinerii care au venituri preferă să locuiască separat de părinți și tinerii care se căsătoresc preferă să locuiască în doi. În 2018 au fost înregistrate peste 20 de mii de apartamente vândute – record pentru Republica Moldova. Numărul este cu 5 mii mai mare comparativ cu ultimii cinci ani. În primul trimestru din 2019, au fost înregistrate 21 de mii de apartamente vândute în valoare anuală. Acest lucru este impulsionat de creditele ipotecare.

Piața apartamentelor este concentrată în proporție de 75% în municipiul Chișinău. Dacă în 2018 valoarea unui apartament de 70 de metri pătrați era de 36 750 euro în municipiul Chișinău, atunci în primul trimestru al anului 2019 valoarea a fost de 36 400 euro. Din punct de vedere al perioadei pentru achiziționarea unui apartament în 2017 era nevoie de 11 ani, adică 11 salarii anuale, în 2018 – 9,4 salarii anuale, iar în 2019 primul trimestru – 9 salarii anuale. În prezent, dobânda bancară este cu mult mai mică față de creșterea nominală a salariului – lucru benefic pentru achiziționarea unui imobil.

Un fenomen nou, care nu a mai existat în Republica Moldova, este vânzarea caselor individuale. În primul trimestru al anului 2019 au fost vândute peste 6 mii de case, comparativ cu 7–8 mii pe parcursului unui an întreg în perioadele precedente. Fenomenul este explicat prin faptul că o parte dintre cei care vând casele vin în Chișinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate și au decis să vândă locuințele și a treia explicație este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-și rezolve problema locuinței în afara Chișinăului.