Numărul cazurilor de tortură în nouă luni ale anului a depăşit statisticile pentru 2007
https://www.ipn.md/ro/numarul-cazurilor-de-tortura-in-noua-luni-ale-anului-a-depasit-statisticile-pent-7967_972332.html
Numărul cazurilor de tortură, înregistrate de Procuratura Generală, a crescut în nouă luni ale anului până la 215, comparativ cu 194 pentru întreg anul trecut. Datele au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde, axate pe implementarea protocolului de la Istanbul, document menit să asiste la identificarea cazurilor de tortură şi maltratare, la investigarea acestora şi la prezentarea constatărilor relevante în faţa instanţelor de judecată.
Persoanele percep diferit fenomenul torturii, de aceea este nevoie să se discute la nivel de Guvern pentru a rezolva această problemă gravă a societăţii, a menţionat Ludmila Popovici, director executiv al Centrului de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”.
În ultimele două decenii s-au aflat multe despre fenomenul torturii şi consecinţele fenomenului, dar nu nici o referinţă internaţională în ceea ce priveşte documentarea nu a fost disponibilă, a mai spus Ludmila Popovici. Ea a comunicat despre intenţiile de a publica în anul 2009 un manual despre Protocolul de la Istanbul. Acesta va include îndrumări pentru o investigaţie efectivă asupra torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.
Avocatul Veaceslav Ţurcan, coordonator de proiect la organizaţia nonguvernamentală Amenesty International, a subliniat că ar fi bine să se discute despre combaterea fenomenului torturii chiar începând de la grădiniţă. Potrivit lui, este nevoie şi de o colaborare mai strânsă între ONG-uri pentru a atinge efectele scontate.
Manualul de investigare şi documentare efectivă asupra torturii şi altor forme de tratament crud, inuman şi degradant, cunoscut şi ca Protocolul de la Istanbul, este primul de linii directoare internaţionale pentru documentare în domeniul torturii şi al consecinţelor sale. El a fost adoptat de ONU în 1999. Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria” acordă asistenţă complexă medico-socială şi juridică persoanelor care, din diferite motive, au devenit victime ale tratamentelor inumane.