logo

Numărul cazurilor de hepatită A a crescut de 6 ori comparativ cu anul trecut


https://www.ipn.md/ro/numarul-cazurilor-de-hepatita-a-a-crescut-de-6-ori-comparativ-cu-anul-trecut-7967_1009543.html

43 de persoane au fost diagnosticate cu hepatită virală de tip A, în perioada ianuarie-octombrie anul curent, iar potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, numărul cazurilor a crescut de 6 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut. În pofida măsurilor profilactice de control şi răspuns la hepatita virală A, numărul persoanelor afectate continuă să crească.

Solicitat de IPN, doctorul în medicină Vladimir Guriev, şeful Laboratorului de epidemiologie a hepatitelor virale din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, a menţionat că numărul persoanelor afectate de virusul hepatitei A va continua să crească deoarece o astfel de dinamică se atestă o dată la 8-10 ani. Ultima dată îmbolnăviri masive au avut loc în anul 2003. Medicii preconizează creşterea numărului de cazuri la copiii care încă nu au dezvoltat imunitate la virusul viral.

Vladimir Guriev a spus că virusul hepatitei virale A se transmite predominant pe calea fecal-orală, prin mâini murdare sau prin intermediul diferitor obiecte infestate din mediul ambiant. O sursă de infecţie poate fi şi apa poluată din fântânile şi bazinele acvatice.

Persoanele care au dezvoltat imunitate la hepatita virală nu se mai îmbolnăvesc pe parcursul vieţii. În grupul de risc intră în special copiii cu vârsta până la 10 ani.

Numărul cazurilor de infecţie cu hepatită A va creşte în viitorul apropiat şi mai mult în contextul în care în multe localităţi rurale apa din fântâni are un grad ridicat de poluare, iar normele sanitar-igienice nu sunt respectate. Medicul Vladimir Guriev a adăugat că o cauză este şi faptul că în mediul rural unde nu este o infrastructură bine-dezvoltată, copiii nu sunt învăţaţi să se spele pe mâini regulat.

Republica Moldova nu are un vaccin împotriva hepatitei A.