Numărul cazurilor de abuz faţă de copii rămâne îngrijorător
https://www.ipn.md/ro/numarul-cazurilor-de-abuz-fata-de-copii-ramane-ingrijorator-7967_976059.html
Pedepsele corporale şi umilitoare sunt tolerate, într-o mare măsură, în R. Moldova ca şi modalitate prin care adulţii îşi disciplinează copii. În unele cazuri, copiii ajungând chiar să moară. În raionul Cahul, un copil de 6 ani a murit în chinuri după ce concubinul mamei sale l-a luat de picioare şi la lovit cu capul de podea, a spus la un club de presă Daniela Popescu, preşedintele Centrului naţional de prevenire a abuzului faţă de copii, transmite Info-Prim Neo.
Maria Popovici, şefa Secţiei minori şi moravuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a declarat că numărul cazurilor de abuz creşte şi pe motiv că copiii sunt lăsaţi fără supraveghere părintească. Părinţii sunt nevoiţi să plece la muncă peste hotare şi-şi lasă copii în grija rudelor şi a vecinilor.
Forţele de ordine au iniţiat în primele 5 luni ale anului în curs 192 de cauze penale privind abuzul copiilor. Dintre acestea, 45 vizează abuzurile sexuale, iar în 4 cazuri copii au decedat în urma pedepselor corporale la care au fost supuşi.
„Mama şi-a sugrumat copilul în casă, consumând ulterior substanţe toxice pentru a se sinucide, pentru că era în relaţii ostile cu soţul”, a exemplificat Popovici.
În raionul Sângerei în două cazuri, două fetiţe au fost violate de fraţii mai mari, iar în raionul Criuleni, tatăl biologic şi-a violat fiul şi fiica, a spus oficialul de la ministerul de interne. Maria Popovici spune că există cazuri când copii se adresează autorităţilor, de regulă primarilor sau directorilor de şcoli, iar acestea nu iau atitudine.
Comparativ cu anii precedenţi, sondajele arată că cetăţenii R. Moldova îşi bat mai puţin copii. Potrivit unui sondaj efectuat de CBS AXA în luna mai, în R. Moldova s-a înregistrat un început minor de schimbare a opiniei privind aplicarea pedepselor corporale. Astfel, circa 18% din participanţii la studiu şi-au schimbat opinia faţă de anul 2005, afirmând că pedeapsa corporală nu poate fi aplicată.
Datele sondajului crează, totuşi confuzie. Respondenţii, pe de o parte, consideră că pedeapsa corporală nu trebuie folosită nici într-un caz, iar pe de altă parte, ponderea estimată a copiilor cărora li se aplică pedeapsa corporală rămâne a fi înaltă.
În contextul politicilor naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei, Centrul naţional de prevenire a abuzului faţă de copii, în parteneriat cu ministerul de profil şi Alianţa ONG-urilor active în domeniu, desfăşoară în perioada noiembrie 2008-octombrie 2009, campania regională împotriva bătăii copilului „Observaţi-mă, Auziţi-ma, Ajutaţi-mă!”.