În urma controalelor privind aplicarea prevederilor actelor normative relevante în domeniul comunicaţiilor electronice, efectuate în primul semestru al anului 2014, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în calitate de agent constatator, a încheiat şi a remis în instanţa de judecată 27 de procese verbale cu privire la contravenţie, cu 13 procese verbale mai mult decât în perioada respectivă a anului 2013. Cele mai multe procese verbale – 17- au fost încheiate în privinţa persoanelor fizice, celelalte 10 - în privinţa persoanelor juridice.
Conform unui raport privind acţiunile de control şi monitorizare desfăşurate de ANRCETI în primul semestru al anului curent, specialiştii acesteia au efectuat 98 de controale axate pe verificarea respectării de către furnizori a actelor normative în domeniu, dintre care 61 – controale planificate, 36 – inopinate şi un control repetat. În urma controalelor, ANRCETI a emis 26 de prescripţii în care a cerut furnizorilor respectivi încetarea încălcărilor depistate şi luarea măsurilor de remediere a consecinţelor acestor încălcări. Raportul precizează că furnizorii care au comis încălcările respective s-au conformat cerinţelor din prescripţiile emise de ANRCETI.
Cu referire la procesele verbale privind contravenţiile constatate de ANRCETI, în raport se arată că cele mai multe cauze contravenţionale – 13 – au fost pornite asupra persoanelor vinovate de producerea perturbaţiilor prejudiciabile în reţelele de telefonie mobilă, prin utilizarea aparatelor de telefon care funcţionează în alte standarde decât cele aplicate în R. Moldova. Acest fapt reprezintă o contravenţie care se sancţionează conform art. 251 al Codului contravenţional. Până în prezent, instanţa de judecată a examinat şi s-a pronunţat, prin hotărârile sale, asupra a 10 procese verbale de acest gen. În 5 cazuri ea a aplicat contravenienţilor sancţiuni în formă de amendă (câte 20 unităţi contravenţionale – 400 de lei), în patru cazuri - procesele verbale au fost clasate, iar într-un caz - a recunoscut vinovăţia făptuitorului, dar nu i-a aplicat sancţiunea din cauza expirării termenului de prescripţie a răspunderii contravenţionale (3 luni). Autorii raportului precizează că în ultimele trei luni nu au fost semnalate perturbaţii prejudiciabile pentru radiorecepţie în reţelele de telefonie mobilă.
Per total, în primul semestru al anului curent, instanţa de judecată (judecătoria Centru, mun. Chişinău) a examinat 22 de cauze contravenţionale pornite de ANRCETI. Conform hotărârilor instanţei de judecată, contravenienţii au fost sancţionaţi cu amenzi în sumă totală de 37,2 mii lei.
Conform legislaţiei în vigoare, ANRCETI supraveghează respectarea şi aplicarea prevederilor actelor normative în domeniul comunicaţiilor electronice, constată contravenţiile în sectorul comunicaţiilor electronice, poştale şi a tehnologiei informaţiei prin încheierea proceselor verbale corespunzătoare şi le remite spre examinare instanţei de judecată. Amenzile aplicate contravenienţilor de către instanţa de judecată sunt virate integral la bugetul de stat.
Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ANRCETI
25 iulie 2014
tel. 022 251 306, 079422244