logo

Numărul beneficiarilor de asistenţă juridică garantată de stat este în creştere


https://www.ipn.md/ro/numarul-beneficiarilor-de-asistenta-juridica-garantata-de-stat-este-in-7967_1024193.html

Numărul de persoane care beneficiază de servicii de asistenţă juridică garantată de stat este în creştere. Astfel, de la începutul anului curent peste 40 de mii de persoane au beneficiat de asistenţă juridică garantată de stat, cu 3 mii de persoane mai mult decât în 2014. Iar aproximativ 500 de avocaţi au acordat astfel de servicii persoanelor care nu dispun de suficiente mijloace financiare pentru plata lor. Datele au fost prezentate de către Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat, transmite IPN.

Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, cetăţenii pot apela la serviciile de asistenţă juridică garantată de stat atât pentru a obţine consultanţă juridică, cât şi pentru pentru a le fi reprezentate interesele în procese penale, contravenţionale şi civile. De asemenea, copiii care sunt victime ale infracţiunilor beneficiază de asistenţa juridică garantată de stat.

Pentru a deveni beneficiar de asistenţa juridică garantată de stat persoana poate depune o cerere la oficiul teritorial al CNAJGS, la organul de urmărire penală sau la instanţa judecătorească. Pe lângă cerere, trebuie să anexeze obligatoriu şi declaraţia de venituri.

„Dacă facem o medie, ar rezulta că fiecare avocat ar trebui să acorde asistenţă juridică garantată de stat pentru 80 de beneficiari pe parcursul unui an. În unele sectoare, raioane, avocaţii acordă asistenţă la  mai mulţi beneficiari, iar alţii la mai puţini. Situaţia nu este îngrijorătoare, este un volum real de activitate pe care poate să-l desfăşoare un avocat”, a declarat Victor Zaharia, preşedintele CNAJGS.

Doar în Chişinău, de la începutul anului 26 de mii de persoane au beneficiat de servicii de asistenţă juridică garantată de stat. „Dacă vorbim de latura penală, atunci cele mai frecvente sunt dosarele de furturi, substanţe narcotice, violenţa domestică. Ceea ce ţine de dosarele non-penale, este vorba de contestarea unor procese-verbale. Printre cauzele civile cele mai frecvente sunt divorţurile, cazurile de acceptare a moştenirii, conflicte legate de drepturile de vecinătate”, a spus Sergiu Chiruţa, coordonator al oficiului teritorial Chişinău al CNAJGS.

Una dintre problemele cu care se confruntă la etapa actuală sistemul de asistenţă juridică garantată de stat este verificarea capacităţii de plată a unor beneficiari. „Ar fi bine să avem acces la baze de date în care s-ar confirma nivelul venitului beneficiarului. Asta înseamnă ca aceste baze de date trebuie să fie actualizate. Este vorba despre oamenii care deţin acte oficiale ce le permit să beneficieze de asistenţă juridică garantată de stat, dar aceste acte nu reflectă situaţia lor financiară reală”, a menţionat preşedintele CNAJGS, Victor Zaharia.

În Republica Moldova sunt patru oficii teritoriale ale Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat: la Chişinău, Bălţi, Cahul şi Comrat.