Fiecare persoană care s-a vaccinat va primi un certificat de vaccinare absolut gratuit. Acesta reprezintă o evidență a faptului că persoana respectivă a fost vaccinată anti-COVID-19. Documentul se generează din sistemul informațional – Registrul de vaccinări COVID-19, sistem care oferă o protecție a datelor foarte înaltă. Fiecare certificat de vaccinare poate fi folosit în unele condiții de traversare a frontierei, ceea ce ar lua de pe umerii persoanei povara cheltuielilor pentru a face testul PCR la COVID-19. Declarații la tema certificatului de vaccinare au fost făcute de Alexei Ceban, epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, într-o emisiune online, transmite IPN.
Potrivit lui Alexei Ceban, certificatul de vaccinare este folosit pentru comoditate, dar el este mai mult o necesitate în prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Alexei Ceban încurajează vaccinarea ca fiind cea mai sigură metodă de prevenire a bolilor, inclusiv pentru COVID-19. Vaccinarea asigură „scutul” prin care persoana nici nu poate să se infecteze și reduce șansele de a transmite cuiva virusul.
Certificatul de vaccinare este un document electronic, generat în format PDF, dar poate fi și printat. Alexei Ceban spune că va fi făcut și certificatul electronic de vaccinare, pe care persoana singură să și-l descarce de pe pagina vaccinare.gov.md, să-l poarte în telefonul său și să-l prezinte oricând are nevoie. Odată cu semnarea electronică a certificatului, va fi exclusă aplicarea ștampilei umede.
Alexei Ceban dă asigurări că datele personale vor fi protejate, stocate sigur. Certificatul de vaccinare va conține un QR cod și semnătura electronică.
Momentan, certificatele de vaccinare eliberate de Moldova sunt recunoscute de Ucraina, și unele state din UE. Înainte de a planifica o călătorie, persoanele sunt sfătuite să se informeze despre condițiile de intrare în țara de destinație.
Dacă o persoană deține două certificate de vaccinare, unul cu doza făcută în România și al doilea cu doza făcută în Republica Moldova, nu va putea fi inclusă în sistemul informațional. Potrivit epidemiologului, este complicat de a valida un certificat de vaccinare căruia nu-i poți verifica veridicitatea.
Cetățenii din stânga Nistrului beneficiază de același certificat generat de sistemul unic. Certificatul de vaccinare este valabil atât timp cât e valabilă imunitatea post-vaccinare.
Alexei Ceban consideră că oamenii acum au șansa de a se vaccina pentru a preveni următoarele consecințe negative ale COVID-19. El spune că în cazul AstraZeneca și Pfizer au fost demonstrată eficiența împotriva noii tulpini. El a îndemnat cetățenii să meargă la vaccinare și să nu amâne de pe o zi pe alta.