logo

Nu întotdeauna indicația de a deschide un dosar politic venea de la Plahotniuc, avocat


https://www.ipn.md/ro/nu-intotdeauna-indicatia-de-a-deschide-un-dosar-politic-7978_1078250.html

Nu întotdeauna indicația de a deschide un dosar politic venea de la Vlad Plahotniuc (ex-lider al PDM, astăzi dat în urmărire, n.r.). Majoritatea indicațiilor erau făcute de persoane loiale,  care se aflau în teritoriu și voiau să-și arate devotamentul față de șefii de la Chișinău. O spune avocatul Anatolie Istrate.

„În unele cazuri, da, direct s-a dat indicații. Cum ar fi cazul Renato Usatîi și alți clienți, alte dosare penale. Dar majoritatea din ele s-au făcut de acele persoane loiale, care se aflau în teritoriu și era necesar să-și arate devotamentul față de șefii de la Chișinău. Era  moda ca să impună primarii, sau mai bine zis persoanele influente din teritoriu, să treacă în rândurile unui partid, Partidului Democrat, și atunci când persoana refuza, se începeau problemele”, a declarat avocatul în cadrul unui interviu pentru Agenția de presă IPN.

Anatolie Istrate spune că el și soția au început să acorde asistență juridică opoziției cam din anul 2012. De atunci au început intimidările, care continuă și astăzi. Situația a fost mai ales gravă din 2016 până în vara lui 2019, familia sa a fost urmărită. Cei care îi urmăreau cunoșteau când vin la muncă, când pleacă, cu cine se întâlnesc. Le erau  interceptate convorbirile telefonice. „Cel mai dureros pentru un avocat era că amenințau clienții, ca să se lase de avocați, spunând că așa problema se va rezolva. Asta era o fumigenă pentru clienți, pentru că oricum problema nu se soluționa până la o hotărâre a instanței”, a spus avocatul.

Anatolie Istrate menționează a avut mari așteptări atunci când Alexandr Stoianoglo a devenit procuror general. A sperat că acesta va putea schimba situația din Procuratură, dar astăzi este mai rezervat. „Domnul Stoianoglo trebuie să plece. El nu a schimbat cu nimic situația în Procuratură, decât doar s-a răfuit cu unii procurori care, cunoscând situația, sunt în niște relații personale”, a constatat Anatolie Istrate

Pentru a curăța justiția din Republica Moldova, în opinia avocatului, trebuie să fie promovată o nouă reformă a justiției. Trebuie să fie evaluată activitatea procurorilor, judecătorilor și ofițerilor de urmărire penală pentru anii2012-2020. Când se va face acest lucru, este convins că mulți procurori, judecători vor pleca de bună voie din sistem. În opinia sa, este nevoie de o reformă și în ceea ce privește activitatea unor procuraturi, cum ar fi PCCOCS, Procuratura Anticorupție „pentru că sunt probleme în activitatea acestor procuraturi”.
---

Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia.