logo

Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene, vicepremier


https://www.ipn.md/ro/nu-exista-niciun-plan-de-sugrumare-militara-sau-de-7965_1102348.html

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, reiterează că Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Și această poziție este susținută și de colegii de la Kiev. „Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene – o poziție împărtășită și de Chișinău, și de Kiev, și partenerii noștri internaționali”, a declarat vicepremierul după întrevederea cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, Păun Rohovei, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Oleg Serebrian a declarat că Ucraina este un partener esențial în procesul reglementării transnistrene. „Apreciem foarte mult sprijinul pe care îl oferă Ucraina țării noastre, inclusiv pe această dimensiune. M-am referit și la stagnarea din procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol care a fost anul trecut, dar și la impactul noului Cod Vamal, atât pe relațiile economice dintre cele două maluri, cât și la situația socială și economică din regiunea transnistreană”, a notat vicepremierul.

Oleg Serebrian susține că tot ce își dorește Chișinăul este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova. „Soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică, pe calea dialogului, dar nu există o altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în Republica Moldova. Deci orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul”, a mai spus vicepremierul pentru reintegrare.

Ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, Păun Rohovei, a reiterat poziția Ucrainei de susținere necondiționată a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional. „De aici și recurge scopul principal al procesului de reglementare transnistreană – reintegrarea Republicii Moldova, reobținerea de către Chișinău a drepturilor sale depline asupra unei părți a teritoriului său”, a spus Păun Rohovei.

Ucraina este adeptul reglementării acestui conflict exclusiv pe cale diplomatică. „Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. În același timp, am constatat și am căzut de acord cu parteneri noștri din Republica Moldova – astăzi acest format internațional, de iure existent, nu este funcțional. Principala pricină a ne funcționalității acestui format este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative. Un stat care barbar, încălcând regulile și dreptul internațional, a atacat Ucraina în 2022 și continuă să provoace moarte, jale și necaz pe teritoriul statului nostru. Ucraina stă ferm pe poziții de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă”, a mai spus Păun Rohovei.