Nu există motive legale pentru deschiderea secţiei de votare la Corjova, ministerul transnistrean de externe
https://www.ipn.md/ro/nu-exista-motive-legale-pentru-deschiderea-sectiei-de-votare-la-7965_974903.html
Nu există motive legale pentru deschiderea secţiei de votare la Corjova, raionul Dubăsari, a declarat vineri, 3 aprilie, ministerul transnistrean de externe, transmite corespondentul Info-Prim Neo din Tiraspol.
„În conformitate cu legislaţia în vigoare a RMN desfăşurarea campaniei electorale şi a altor forme de exprimare a voinţei a cetăţenilor pe teritoriul RMN este în competenţa CEC a republicii noastre şi nu a altor state”, se arată în declaraţia ministerului transnistrean.
„Decizia de a deschide secţii de votare pentru alegerile autorităţilor din alte state, pe teritoriul Transnistriei se adoptă după adresarea oficială în CEC a RMN. Având în vedere faptul că o astfel de adresare din partea CEC a Republicii Moldova nu a fost primită şi ţinând cont că mesajul RM referitor la decizia de a deschide o secţie de votare în Corjova îndreptată Ministerul Afacerilor Externe a avut caracter de înştiinţare, autorităţile competente din RMN nu a găsit argumente pentru ca această secţie să fie deschisă”, se mai spune în declaraţie.
Partea transnistreană solicită abţinerea de la orice acţiuni care ar putea duce la destabilizarea situaţiei în zona de securitate. Transnistria va acţiona numai în conformitate cu legislaţia RMN şi acordurile existente între părţi cu privire la delimitarea teritorială, notează ministerul transnistrean de externe.
Jurisdicţia asupra Corjovei este disputată între autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale de la Tiraspol. „Cu două zile înainte de alegeri, secţia de votare nr. 5 de la Corjova nu are inventarul necesar. Urnele de vot rămân sechestrate la postul vamal din apropierea satului Pohrebea, raionul Dubăsari. Localitatea este patrulată de miliţieni în uniformă. Locuitorii sunt ameninţaţi că, în situaţia în care vor merge la alegeri, vor avea loc ciocniri mai grave decât în iunie 2007”, a relatat vineri Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex” care monitorizează desfăşurarea alegerilor în regiunea transnistreană.
Autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale de la Tiraspol trebuie să susţină convorbiri pentru a ajunge la o înţelegere ce ar face posibil ca cetăţenii moldoveni din Corjova să-şi exercite dreptul la vot, au declarat joi, 2 aprilie, coordonatorul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Petros Efthymiou, şi şeful Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler.