Nu este corect să punem soluţionarea tuturor problemelor noastre pe seama donatorilor internaţionali, premierul Vlad Filat
https://www.ipn.md/ro/nu-este-corect-sa-punem-solutionarea-tuturor-problemelor-noastre-pe-7966_978386.html
Prim-ministrul Vlad Filat a dat o notă pozitivă discuţiilor purtate în şedinţa comună a guvernului şi partenerilor de dezvoltare, care s-a desfăşurat luni, 19 octombrie, pe parcursul întregii zile. Şedinţa a fost organizată de Banca Mondială (BM) şi la ea au participat membrii noului executiv in corpore, reprezentanţi ai organismelor financiare internaţionale, altor donatori externi, ai misiunilor diplomatice, acreditate în R. Moldova, notează Info-Prim Neo.
Filat a spus în conferinţa de presă de la final că şedinţa comună este o premieră pentru Moldova şi că discuţiile s-au purtat într-o manieră sinceră şi constructivă. El a menţionat că în cadrul şedinţei s-a constatat din nou gravitatea situaţiei economice în care se află Moldova şi care este nu doar o consecinţă a crizei economice mondiale, dar şi un rezultat a lipsei de acţiuni ce a fi trebuit să fie întreprinse atunci cînd criza a început. „Şedinţa a avut drept scop de a evidenţia măsurile ce urmează a fi aplicate pentru ca situaţia dificilă creată să fie depăşită”, a specificat el.
Premierul a reiterat rugămintea sa de a nu se face declaraţii sau comentarii primite, fără a avea o bază veridică despre „anumite condiţii”, pe care le-ar fi înaintat misiunea Fondul Monetar Internaţional (FMI), menţionând că acestea declaraţii şi comentarii sunt în măsură să afecteze procesul de negociere a noului acord cu Fondul. „Cu atât mai mult nu sunt necesare aceste comentarii şi speculaţii, de vreme ce acordul-memorandum va fi făcut public înainte de a fi semnat pe 26 octombrie”, a spus Filat.
El a dat asigurări ziariştilor, iar prin intermediului lor cetăţenilor Moldovei că obiectivul negocierilor, inclusiv discuţiile din şedinţa comună, este identificarea celei mai bune formule de implementare a reformelor în Moldova, astfel ca acele costuri pe care le va suporta populaţia să fie cât mai mici.
Filat a relevat flexibilitatea partenerilor de dezvoltare în ce priveşte acordarea asistenţei financiare, dar a menţionat că nu e corect să se pună accentul doar pe finanţarea din exterior, fiind necesare, în primul rând, surse financiare şi eforturi din interiorul R. Moldova. În aceiaşi conferinţă de presă, Martin Raiser, director regional al BM pentru Ucraina, Moldova şi Belarus, a spus că este bucuros că pe parcurs de o zi s-a discutat cu guvernul problemele cu care se confruntă R. Moldova, precum şi acţiunile şi reformele ce urmează a fi întreprinse pentru a ieşi din criză.
În opinia sa, aceste acţiuni trebuie neapărat să contribuie la o creştere economică stabilă. Oficialul de la BM spus că dezbaterile din şedinţă şi-au propus să ajute R. Moldova în definitivarea programului de stabilizare şi reabilitare economică şi că deciziile care vor fi luate vor fi corecte şi benefice pentru viitorul Moldovei.