logo

Nu e clară direcţia în care se mişcă procesul de reglementare transnistreană, Ion Manole


https://www.ipn.md/ro/nu-e-clara-directia-in-care-se-misca-procesul-de-7965_1028528.html

După 25 de ani de Independenţă, Republica Moldova arată ca o ţară divizată, atât în plan teritorial, cât şi la nivel de cetăţeni. De această părere este directorul Asociaţiei Promo-LEX.  Într-un articol publicat de IPN, Ion Manole notează că, în ceea ce priveşte relaţia Chişinăului cu Tiraspolul, nu este clară direcţia în care se mişcă procesul de reglementare.

În opinia sa, Chişinăul nu este foarte ferm şi nu poate veni cu propuneri foarte clare privind poziţia sa, iar problemele interne dăunează şi mai mult acestui proces. De acest lucru profită nu doar Tiraspolul sau Moscova, dar şi anumiţi actori internaţionali, care văzând această incompetenţă a autorităţilor constituţionale, insistă Chişinăul să accepte nişte cedări pe care nu ar trebui să le facă.

Ion Manole regretă că drepturile omului nu se regăsesc nici pe agenda Chişinăului, nici pe agenda actorilor internaţionali care ar trebui să se preocupe de acestea. Regretul este cu atât mai mare cu cât oamenii din stânga Nistrului, după 25 de ani de Independenţă, nu au acces la o justiţie echitabilă, nu au acces către instituţii credibile, legale şi eficiente de apărare a drepturilor omului.

În opinia lui Ion Manole, Republica Moldova nu este independentă şi practic n-a fost niciodată, poate doar în primele zile, după care lucrurile au luat o altă întorsătură şi totul a devenit foarte confuz. Ţara nu-şi controlează întregul teritoriu. Chiar şi cetăţenii au opţiuni geopolitice diferite , nu se simt bine ca cetăţeni ai acestui stat.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.