logo

Noutățile din neurologie, discutate la Chișinău la un congres internațional


https://www.ipn.md/ro/noutatile-din-neurologie-discutate-la-chisinau-la-un-congres-international-7967_1037367.html

Noutățile din domeniul neurologiei sunt discutate la cea de-a șasea ediție a Congresului Neurologilor și Neurochirurgilor din Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 2-5 octombrie la Chișinău. Evenimentul, care este organizat de către Societatea de Neurologie din Republica Moldova,  întrunește specialiști în domeniu din țară, dar și de peste hotare, și cuprinde activități științifice și workshop-uri, transmite IPN.

La congres participă peste 250 de invitați – neurologi și neurochirurgi din Republica Moldova, dar și peste 20 de specialiști din alte zece state.

Președintele Congresului, academicianul Stanislav Groppa, profesor universitar, a declarat că această reuniune, la care participă specialiștii din domeniu din țară, dar și de peste hotare, reprezintă o oportunitate de a efectua o analiză a situației din țară, cu posibilitatea de a consulta și de a implica mai mulți specialiști străini în procesul de dezvoltare a ramurii. Totodată, Zilele Academiei Europene, care este un proiect nou, propus de Academie, reprezintă o onoare pentru Republica Moldova, dar și o obligativitate pentru specialiștii din țară. Acest eveniment oferă oportunitatea de a discuta, de a iniția și de a continua proiecte importante în sistemul de sănătate.

Stanislav Groppa a menționat că dezvoltarea neuroștiințelor este destul de vertiginoasă și doar prin colaborări internaționale poate reuși. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost abordată și implementarea curriculumului de pregătire a specialistului la nivel european, dar și pregătirea continuă a cadrelor în cazul unor programe de viitor. „Ramura neurologiei este una importantă, care apreciază și calitatea serviciului medical, dar și are o extrapolare imensă asupra calității vieții”, a spus academicianul.

„Noi nu avem acces la tehnologii de diagnostic costisitoare, dar suntem la curent cu ceea ce se face în lume și, dacă se prezintă metode contemporane de diagnostic, încercăm să le utilizăm în activitatea noastră cotidiană”, a menționat președintele Societății de Neurologie din Republica Moldova, Vitalie Lisnic, profesor universitar, Catedra Neurologie 1, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Mihail Gavriliuc, profesor universitar, neurolog, șef al Catedrei Neurologie 1, USMF, a spus că Republica Moldova are nevoie de un salt calitativ imediat pentru a ține pasul cu realizările mondiale. E nevoie să se depună eforturi pe două direcții – baza tehnico-materială și instruirea tinerilor specialiști în domeniu. „Neurologia, medicina, cu părere de rău, este reflexia întregii societăți. Este imposibil să faci medicină perfectă într-o țară unde mecanismul economic nu este perfect”, a menționat Mihail Gavriliuc.

Profesorul a mai spus că este complicat să motivezi tinerii specialiști cu salariile de astăzi să rămână să muncească în domeniu, aici, acasă. Există exemple frumoase când tinerii din Republica Moldova, fiind instruiți peste hotare, revin în țară să activeze, dar sunt și cazuri în care tinerii absolvenți ai facultăților de medicină nu-și găsesc vocația acolo unde s-au născut.

Mihail Gavriliuc mai spune că este imposibil să diagnostichezi accidentul vascular-cerebral în teritoriu, fără tomografie. „Așa cum fără electrocardiogramă este imposibil de stabilit diagnosticul de infarct al cordului, așa este imposibil de stabilit diagnosticul de accident cerebral fără computer-tomografie, iar fereastra terapeutică înseamnă doar patru ore și jumătate. Adică, acel om de la sat, care nu a fost acceptat la computer-tomografie timp de patru ore și jumătate, va rămânea potențial cu handicap foarte serios”, a declarat neurologul menționând că și pacienții trebuie să fie foarte atenți în privința sănătății lor, dar și autoritățile trebuie să asigure instituțiile medicale cu echipamentul necesar.

Joi, 5 octombrie, în cadrul Congresului, este organizată Ziua Academiei Europene de Neurologie în Republica Moldova – premieră pentru Academia Europeană de Neurologie. Evenimentul are loc loc în incinta hotelului Radisson Blu.