logo

Noul regulament privind publicarea hotărârilor de judecată limitează accesul la informaţie, opinii


https://www.ipn.md/ro/noul-regulament-privind-publicarea-hotararilor-de-judecata-limiteaza-accesul-la--7967_1036273.html

Noul regulament privind publicarea online a hotărârilor judecătoreşti îngrădeşte accesul publicului la informaţie. Documentul prevede că numele, prenumele, anul naşterii sau adresa de domiciliu, referitoare la părţile participante la dosar, nu vor mai fi publice, iar acest lucru stârneşte îngrijorări din partea societăţii civile şi a jurnaliştilor. Despre această au discutat jurnaliştii de investigaţie în cadrul unui club de presă, organizat joi, 10 august. Pe de altă parte, autorităţile invocă faptul că datele sunt cu caracter personal şi persoanele trebuie protejate, transmite IPN.

Mariana Raţă, jurnalistă de investigaţie, a spus că potrivit noului regulament informaţia care va fi publicată pe site dintr-o hotărâre judecătorească va fi vagă, iar publicul nu va înţelege nimic, cine este vizat în hotărâre şi de ce. „Nu îţi mai dai seama nimic citind această hotărâre de judecată. În forma în care există regulamentul acum, poţi să zici că numai există posibilitatea de căutare a unei hotărâri. Nici după agenda şedinţelor de judecară nu putem găsi o hotărâre”, a declarat Mariana Raţă.

Jurnalista a atras atenţia asupra faptului că, potrivit noului regulament, din agenda şedinţelor de judecată vor dispărea informaţiile cu privire la o şedinţă anterioară, odată ce s-a încheiat procesul de judecată. „Ne întrebăm, dacă vom mai avea acces la hotărârile de judecată, dacă vom putea găsi o hotărâre ce vizează un ministru, o instituţie de stat, un agent economic”, a spus Mariana Raţă.

Ilie Chirtoacă, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice, spune că societatea civilă a primit pentru consultare două variante de regulament. Reprezentanții acesteia au făcut propuneri, iar până la urmă a fost pusă în aplicare o altă variantă de regulament, cu alte prevederi. „Nu am fost chemaţi la nicio şedinţa a grupului de lucru care a elaborat regulamentul. Acesta nu este unul rău. Dar el trebuie ajustat. Ceea ce ţine de nume, prenume, acest lucruri trebuie să fie publice”, este de părere Ilie Chirtoacă.

Pe de altă parte, Sergiu Bozianu, şef adjunct al Direcţiei evidenţă şi control din cadrul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, a spus că sunt încălcate cel puţin 24 de legi, dacă sunt publicate hotărârile judecătoreşti în formă deschisă. El mai spune că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere, astfel s-a obligat să transpună standardele comunitare în legislaţia naţională şi depersonalizarea hotărârilor judecătoreşti este impusă. De prevederile acestuia

„Cine o să răspundă, dacă se încalcă legea? Cine o să achite dacă nu statul? Noi avem răspunderea penală pentru acest lucru. Acest regulament prevede posibilitatea căutării după cuvintele cheie. Dar s-a dat curs iniţierii unui mecanism care să permită accesul online la baza de date a hotărârilor judecătoreşti nedepersonalizată, unde se va putea de găsit după nume, prenume, cum a fost până acum. În prezent, se elaborează softul care o să permită acest lucru. Accesul la această bază de date va fi oferit doar persoanelor prevăzute de art. 10 din Legea privind protecţia datelor cu caracter personal”, a spus Sergiu Bozianu.