Noul regim la importul cărnii va deveni funcţional până în martie
https://www.ipn.md/ro/noul-regim-la-importul-carnii-va-deveni-functional-pana-in-martie-7966_978913.html
„Nicio politică de susţinere a producătorului nu-şi are rostul, dacă conduce la majorarea preţurilor pentru consumatori”, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, comentând modificările operate la Hotărârea 1363, din 29 noiembrie 2006, transmite Info- Prim Neo.
Modificările operate în hotărârea în cauză prevăd implicit acţiuni de supraveghere a pieţei interne, pentru a nu admite importuri de calitate suspectă. Modificările exclud atribuţiile Comisiei speciale, care activa pe lângă Ministerul Economiei şi Comerţului, şi introduc unele criterii şi principii clare la eliberarea autorizaţiilor de import. Autorizaţiile vor fi eliberate de MAIA tuturor agenţilor economici în baza principiului „primul sosit - primul servit” şi a principiului „examinării simultane”.
Se propune reducerea termenului de obţinere a autorizaţiilor – până la 5 zile lucrătoare, dar şi a numărului de documente necesare la eliberarea autorizaţiilor. Acestea vor fi eliberate în baza unei cereri la fiecare lot de marfă importat, în limita de 20 tone, cu posibilitatea efectuării simultane a importurilor în mărime de 100 tone.
Acest regim la importul de carne se propune să intre în vigoare până în martie 2010. Până atunci va fi elaborată baza normativă şi mecanismele de apărare comercială a pieţei interne, care vor permite anularea contingentării la importul de carne, prevăzut în hotărârea nominalizată (1363).
Contingentarea nu a fost anulată, deocamdată. Abia a fost dat startul perioadei de tranziţie de câteva luni a noului regim la importul de carne şi produse din carne.
Deputatul Iurie Muntean, care a condus Comisia specială din cadrul MEC, pe când era în funcţia de viceministru al economiei, spune că excluderea contingentării va provoca creşterea importului de carne prin contrabandă, va afecta toate întreprinderile de procesare a cărnii, precum şi va diminua acumulările la buget. „Vom ajunge la situaţia de acum 3 ani, când doar 20% din importul de carne şi produse din carne era legal, iar restul contrabandă”, a declarat parlamentarul.
„În afară de aceasta, bugetul în perioada 2008 – 2009 a fost completat de la taxele, aplicate la importurile de carne, cu venituri de 340 mln lei. Dacă se va anula cotarea, veniturile vor scădea de 2-3 ori. Plus la acesta, vor fi afectate grav întreprinderile de procesare cu peste 6 mii de angajaţi, căci pe piaţă vor apărea produse foarte ieftine din carne, ce vor crea o concurenţă neloială ”, a specificat Muntean.
Argumentele expuse, în opinia lui Valeriu Lazăr, nu sunt convingătoare. „În Moldova avem cele mai mari preţuri în regiune la toate produsele alimentare, nu doar la carne. Am avut ocazia să stau în primăvară o lună în Austria, păi costul traiului în Austria e de două ori mai mic decât în Moldova, iar veniturile populaţiei, inclusiv salariile, nici nu pot fi comparate cu cele ale oamenilor noştri. Ce facem, ne batem joc în continuare de cetăţeni, acoperindu-ne cu grija faţă de producătorul naţional. Producătorii, sigur, trebuie susţinuţi, dar nu din contul majorării preţurilor la carne cu 50 la sută”, a spus vicepremierul.
„Dacă vrem să asigurăm o calitate bună a cărnii importate, să nu stabilim cote, că de la aceasta n-o să se schimbe nimic, ci să punem să lucreze serviciile sanitare, veterinare, de control, de asigurare a calităţii. Avem o mie de servicii, pe care le plătim să facă aceasta, de ce să inventăm contingente, alte bariere administrative, dacă avem aceste servicii, să le punem la treabă”, a mai spus Valeriu Lazăr.
„Sub acoperirea că se protejează producătorul naţional era o listă în care erau incluse vre-o 20-25 companii importatoare, această listă a fost dată la fisc, la Serviciul Vamal, la CCCEC, la MEC. Numai aceste companii aveau dreptul să facă importuri de carne. Procesatorii, adică întreprinderile pentru care materia primă e carnea şi de costul căreia depind preţurile la produsele finite, nici nu figurau în listă”, a mai spus ministrul economiei.
Lazăr a mai spus că asemenea mecanisme corupte, „care creau condiţii pentru înflorirea câtorva agenţi economici pe seama oprimării celorlalţi şi pe seama creşterii preţurilor pentru consumatori” se aplicau şi la alte produse, fabricate pe piaţa locală sau importate.