logo

Noul punct de trecere a frontierei la Palanca va fi inaugurat în decembrie


https://www.ipn.md/ro/noul-punct-de-trecere-a-frontierei-la-palanca-va-fi-7965_1041236.html

Noul punct de trecere a frontierei comune moldo-ucrainene Palanca, aflat în prezent în construcție, va fi inaugurat la finele anului curent, în luna decembrie. Persoanele care vor traversa frontiera vor fi supuse unui singur filtru de control, iar timpul de așteptare în vamă se va reduce cu circa 20 %. Declarații în acest sens a făcut premierul Pavel Filip, care a efectuat vineri, 20 aprilie, o vizită de inspectare pe șantierul de construcție a postului vamal Palanca, transmite IPN.

Potrivit premierului, lucrul care s-a făcut până acum pe șantierul de construcții este unul enorm, iar lucrările au progresat mult de la ultima sa vizită acolo. „Nu este un punct de trecere simplu, pentru că Moldova mai are cu Ucraina puncte de trecere comune, dar anume Palanca poate fi numit un simbol al Uniunii Europene. UE a oferit 4,5 milioane de euro pentru construirea acestuia, dar și pentru servicii calitative, drumuri de acces”, a spus premierul. Pavel Filip menționează că odată cu lansarea punctului de trecere se va majora numărul de treceri, astfel încât va scădea și din presiunea pe care o simt celelalte puncte de trecere.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, consideră că funcționalitatea punctului de frontieră va contribui la facilitarea comerțului dintre Moldova și Ucraina, care nemijlocit își va pune amprenta asupra stabilității economice și durabilității din regiune. Totodată, implementarea controlului comun va avea ca efect o mai bună cooperare între instituțiile responsabile de controlul vamal și fitosanitar din cele două țări, asupra schimbului mai rapid de informații privind persoanele și bunurile transportate.

Reprezentantul rezident PNUD, Dafina Gercheva, a spus că proiectul are scopul de a sprijini eforturile celor două guverne – moldovenesc și ucrainean, în realizarea scopurilor care se regăsesc în Agenda 2030, precum și a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă. Oficiala a mai spus că punctul de verificare comun va oferi servicii de calitate înaltă care vor spori transparența și nemijlocit încrederea cetățenilor. Crearea oficiului unic va contribui și la micșorarea corupției și combaterea criminalității frontiere.

Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a menționat că actualmente, chiar dacă confortul este mai restrâns și pentru Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, traficul în punctul de trecere nu a fost stopat. „Punctul de control este un concept clasic de cooperare în comun, ce va reduce timpul de trecere și va oferi confort maxim”, a adăugat Fredolin Lecari.

Extinderea și modernizarea punctului de trecere Palanca este realizată în cadrul proiectului „Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Bugetul proiectului este de 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de către Uniunea Europeană, iar 1,06 milioane de euro de către Guvernul Republicii Moldova.