Noul program cu FMI urmează să aprofundeze reformele structurale, BNM
https://www.ipn.md/ro/noul-program-cu-fmi-urmeaza-sa-aprofundeze-reformele-structurale-bnm-7966_1001379.html
Noul program de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional urmează să fie concentrat pe menţinerea stabilităţii macroeconomice şi aprofundarea reformelor structurale, menţionează guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit guvernatorului, negocierea unui nou program de colaborare cu FMI este foarte importantă pentru Republica Moldova din punctul de vedere al creşterii credibilităţii ţării în faţa partenerilor şi investitorilor străini.
În ceea ce priveşte componenta financiară a noului program, Dorin Drăguţanu a declarat că nu e cazul să renunţăm la creditele oferite de FMI, dacă acestea vor exista. „Atunci când ţi se oferă bani la o rată mică a dobânzii, e păcat să-i refuzi. Noi ştim ce să facem cu sursele acestea ieftine. E una când cineva are şi datori, şi bani şi e alta când are datorii şi nu are bani”, a menţionat guvernatorul BNM.
Dorin Drăguţanu a mai spus că Moldova a reuşit să fortifice rezervele internaţionale (valutare) ale BNM. Acestea au atins în septembrie nivelul record de 2 mlrd 326 mln dolari, fiind în creştere faţă de luna precedentă cu peste 95 mln dolari. „E un semnal bun nu doar pentru creditorii noştri , dar şi pentru partenerii comerciali”, a notat guvernatorul.
Dorin Drăguţanu recunoaşte că banii pe care îi oferă FMI şi care vin către BNM pentru consolidarea rezervelor internaţionale majorează datoria externă a Republicii Moldova. „Dar nu se poate calcula, cum fac unii experţi, cu cât va creşte datoria pe cap de locuitor de la creditele FMI, deoarece aceşti banii există, sunt la BNM şi ei pot oricând să fie returnaţi. Banii de la FMI nu pot agrava situaţia cu datoria externă a ţării”, a insistat Drăguţanu.
O misiune a FMI se va afla la Chişinău pentru evaluare începând cu 7 noiembrie.
Soldul datoriei de stat, potrivit Legii bugetului pe anul viitor, va constitui la finele anului 2013 – 21,6 mlrd de lei, inclusiv 15,15 mlrd lei datoria externă (1,3 mlrd dolari). Ponderea datoriei raportată la produsul intern brut va fi de 21,7%