logo

Noul PCRM şi-a convocat congresul de constituire


https://www.ipn.md/ro/noul-pcrm-si-a-convocat-congresul-de-constituire-7965_1012461.html

Partidul Comunist Reformator din Moldova, care şi-a anunţat aceeaşi abreviere ca şi Partidul Comuniştilor – PCRM, şi-a ales preşedintele. Ruslan Popa a fost votat în această funcţie sâmbătă, 3 mai, la congresul de constituire a formaţiunii. Delegaţii au votat în unanimitate şi membrii Comitetului Executiv, ai Comisiei Centrale de Revizie, sigla, statutul şi programul partidului, transmite IPN.

Partidul Comunist Reformator promovează doctrina de stânga, susţinând principiile fundamentale ale comunismului contemporan. Preşedintele ales, Ruslan Popa, a spus că partidul a apărut la timpul şi la locul potrivit. El a declarat că această zi va influenţa atât viitoarele campanii electorale, cât şi scoaterea din monopol a viziunii ideologice de stânga promovată în Republica Moldova. „Am plăcerea şi pot să vă spun că a apărut partidul pe care îl puteţi numi al vostru”, a subliniat Ruslan Popa.

Membrii Comitetul Executiv al partidului au criticat actuala guvernare, dar şi Partidul Comuniştilor din opoziţie. Ei au spus că lipsa de încredere a cetăţenilor în politica comunistă este cauzată de acţiunile de fraudare şi corupţie admise în timpul guvernării partidului condus de Vladimir Voronin.  Noul PCRM îşi propune să reducă numărul organelor economice de control pentru a crea un sistem economic simplu şi transparent. Formaţiunea se angajează să majoreze salariile şi pensiile, să creeze noi locuri de muncă, să lărgească accesul la serviciile medicale în baza poliţei de asigurare, fără a fi nevoie de a plăti suplimentar medicilor.

Elizaveta Moscalciuc, membru al Comitetului Executiv, a spus că statul nu protejează cetăţeanul aşa cum prevede Constituţia ţării. Sistemul de învăţământ nu este accesibil pentru toţi, este corupt, iar specialiştii care absolvesc universităţile preferă să plece peste hotare pentru că nu au ce face acasă.  Membrii noului PCRM spun că resursele umane sunt cele care trebuie valorificate, şi nu proprietăţile demnitarilor aflaţi în funcţie. O susţinere mai mare trebuie oferită  păturilor social-vulnerabile, familiilor care nu au unde locui, pensionarilor, dar şi tinerilor specialişti, în special celor din domeniul ştiinţei.

Preşedintele partidului, Ruslan Popa, s-a referit şi la problemele de integritate teritorială a Moldovei. Acesta a spus că toate problemele sunt cauzate de lipsa de comunicare a guvernanţilor de la Chişinău cu locuitorii regiunii transnistrene.

Partidul Comunist Reformator din Moldova a păstrat simbolurile comunismului din perioada Uniunii Sovietice. La congresul de constituire s-a intonat imnul Republicii Moldova şi imnul Uniunii Sovietice.