logo

Noul Cod Electoral, votat în primă lectură


https://www.ipn.md/ro/noul-cod-electoral-votat-in-prima-lectura-7965_1091368.html

Noul Cod Electoral a fost aprobat în Parlament în primă lectură. Documentul a fost susținut de 54 de deputați din majoritatea parlamentară, în timp ce deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat mai multe prevederi din proiect și au votat contra. Deputații din Partidul Șor nu au votat, transmite IPN.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat în plen că printre noile prevederi se numără posibilitatea ca în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale alegerile să se poată desfășura pe parcursul a două zile – sâmbătă și duminică –  prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

În ceea ce ține de finanțarea activității grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, se va limita posibilitatea efectuării donațiilor în numele unor terțe persoane, prin plafonarea acestora din suma venitului anual al donatorului.

Referitor la alegerile parlamentare, autorii proiectului propun extinderea până la 111 a numărului maxim de persoane care pot fi incluse în lista de candidați ai unui partid politic sau bloc electoral. De asemenea, lista de candidați va putea fi modificată cu cel târziu zece zile până la data alegerilor.

În luarea sa de cuvânt, Alexandr Suhodolski, deputat în Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat că mai multe prevederi, inclusiv formarea Comisiei Electorale Centrale, prezintă riscuri. Mai exact, este vorba despre prevederile referitor la desemnarea reprezentanților Guvernului, Președinției, Parlamentului și a sistemului judecătoresc, care în opinia sa, nu va asigura participarea opoziției în procesul electoral.

Socialistul Vlad Batrîncea a spus că procesul de elaborare a noii legislații electorale a fost viciat. Proiectul elaborat de către un grup de lucru este prezentat de către un grup de deputați. În opinia sa, nu este clar de ce Guvernul și sistemul judecătoresc trebuie să delege membrii săi în CEC. Or, astfel se va crea conflict de interese.

Un alt deputat BCS, Fiodor Gagauz, susține că proiectul propus nu se referă în niciun fel de la alegerile din UTA Găgăuzia – nici la cele din Adunarea Populară a Găgăuziei, nici a bașcanului. Noile prevederi nu asigură funcționarea Comisiei Electorale Centrale de la Comrat care este responsabilă de alegerile regionale din Găgăuzia.

Prevederile noului Cod Electoral urmează să fie supuse în continuare consultărilor publice, după care proiectul de lege va fi propus spre adoptare în lectură finală.