logo

Noul cabinet de miniştri nu trebuia să încadreze politicieni compromişi


https://www.ipn.md/ro/noul-cabinet-de-ministri-nu-trebuia-sa-incadreze-politicieni-compromisi-7978_1005593.html

Noul cabinet de miniştri nu trebuia să încadreze politicieni compromişi, de această părere au fost invitaţii emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7. Potrivit acestora, criza politică nu a fost depăşită, ci doar amânată, transmite IPN.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, a spus că alegerile anticipate sunt inevitabile în 2014, iar noul guvern a fost format graţie presiunilor din exterior. „Este demoralizator că în cadrul acestui guvern sunt în continuare persoane cu dosare penale. Sunt foarte curios cum Centrul Naţional Anticorupţie va proceda mai departe?”, a spus Ion Dron. Potrivit lui, ar fi util ca procurorul general, Corneliu Gurin, să facă o conferinţă de presă în care să comunice public despre starea dosarelor în care sunt vizaţi miniştrii.

Analistul politic, Oazu Nantoi, este de părere că noua coaliţie de guvernare a încercat să evite alegerile anticipate şi să salveze cursul european. „Sper că maniera de a fi prim-ministru a lui Iurie Leancă va fi puţin deosebită de cea a lui Vlad Filat”, a spus analistul.

Criza politică nu a fost depăşită, ci doar amânată, iar termenul de valabilitate al guvernului învestit este Summit-ul de la Vilnius, a spus jurnalista Liliana Viţu. Ea este de părere că în cazul interceptărilor telefonice a demnitarilor s-a recurs la justiţie selectivă.

Analistul politic, Victor Gurău, a susţinut că noul guvern va fi format din „păpuşi” care vor executa ceea ce li se va spune. „Blocajele instituţionale vor creşte. Alegerile anticipate sunt inevitabile”, a spus Victor Gurău.

Analistul politic, directorul executiv al Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan, a spus că noul guvern va avea acelaşi circuit, dar cu schimb de siguranţe. Acesta este de părere că luptele politice vor continua, dar în spatele cortinei.

Noul cabinet de miniştri a fost votat joi, 30 mai, cu votul a 58 de deputaţi din 101.