logo

Noul ambasador speră că în curând în Japonia vor fi savurate vinurile moldoveneşti


https://www.ipn.md/ro/noul-ambasador-spera-ca-in-curand-in-japonia-vor-fi-savurate-vinurile-moldovenes-7966_1017300.html

Noul ambasador al Japoniei în Moldova, Shigeki Sumi, a comunicat că Ambasada Japoniei, cu sediul la Kiev, doreşte să promoveze vinul moldovenesc, prin vânzarea acestuia pe piaţa japoneză. „Am vizitat Combinatul de vinuri Cricova şi am fost impresionat de calitatea înaltă a vinurilor. Sperăm că în curând oamenii din Japonia vor avea ocazia să savureze vinurile din Moldova”, a declarat diplomatul, citat de IPN.

Shigeki Sumi a comunicat că Japonia şi-a extins asistenţa economică oferită Moldovei, prin acordarea a mai mult de 135 de milioane de dolari pentru domeniile sănătate, educaţie şi agricultură.

Ambasadorul a remarcat că este o plăcere să afle că deschiderea ambasadei Republicii Moldova este în proces de realizare la Tokio şi speră să aibă loc anul viitor.

Ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a remarcat că Japonia este un exemplu pentru Moldova, iar japonezii sunt cei mai inteligenţi oameni pe care i-a cunoscut. „Ei sunt mari patrioţi şi oameni care duc până la sfârşit tot ceea ce lansează, am un respect pentru poporul japonez, care ajută Republica Moldova pe parcursul multor ani, absolut dezinteresat”, a subliniat oficialul.

Conform celor mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2014, Republica Moldova a importat mărfuri din Japonia în valoare de 22,8 milioane de dolari şi a exportat mărfuri în valoare totală de 292,5 mii de dolari.