Nouă ONG-uri au luat premii pentru promovarea transparenţei în sectorul asociativ
https://www.ipn.md/ro/noua-ong-uri-au-luat-premii-pentru-promovarea-transparentei-in-sectorul-asociati-7967_998671.html
Nouă organizaţii nonguvernamentale din Republica Moldova au fost premiate în cadrul Galei Bunelor Practici pentru Promovarea Transparenţei în Sectorul Asociativ din Moldova, organizată de Centrul Contact. Alte zece organizaţii au primit menţiuni, transmite Info-Prim Neo.
Printre cei nouă câştigători este organizaţia „Eco Răzeni” din raionul Ialoveni. Membrii organizaţiei consideră că cea mai bună practică aplicată în cadrul organizaţiei lor este utilizarea unei platforme web blog pentru asigurarea transparenţei şi vizibilităţii activităţii desfăşurate. Aceasta este o soluţie optimă, atât din punctul de vedere al costurilor, cât şi al eficienţei. Prin intermediul web blogului,despre „Eco Răzeni” au aflat mai multe instituţii media din ţară, donatori şi alte persoane interesate de activităţile şi produsele lor.
Centrul pentru Jurnalism Independent a dobândit cel mai înalt punctaj din toate organizaţiile aplicante la categoria mediatizarea deciziilor şi a rapoartelor. Această activitate include publicarea regulată a rapoartelor anuale şi de audit, precum şi comunicarea cu beneficiarii şi publicul pe reţele sociale.
Centrul Naţional al Tinerilor din Moldova a fost apreciat în special pentru măsurile propuse pentru sporirea transparenţei organizaţiei, pentru transparenţa în desfăşurarea Adunării Generale a membrilor şi existenţa intranetului pentru membri şi pentru publicarea regulată a tuturor rapoartelor de evaluare a activităţilor şi celor financiare pentru ultimii trei ani.
Un alt premiu a plecat la Contact Cahul. Unul din mecanismele de transparenţă aplicat de centru este Buletinul electronic „Contact de Sud”, care a fost apreciat ca o practică pozitivă, întrucât contribuie de aproape 10 ani la informarea societăţii civile şi este cea mai importantă metodă prin care se face transparentă activitatea sa.
Organizaţia „Salvaţi viaţa” a luat premiul pentru mediatizarea rapoartelor atât narative, cât şi financiare. Ca urmare a acţiunilor de caritate, organizaţia atrage voluntari în procesul de contabilizare a surselor colectate şi la elaborarea rapoartelor de rigoare. De asemenea, un model reuşit este implicarea vedetelor autohtone în atragerea atenţiei opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă copiii grav bolnavi.
Un alt câştigător, Institutul de Instruire în Dezvoltare „Millenium” din Chişinău, a prezentat în calitate de bună practică exemplul de interacţiune cu beneficiarii prin intermediul site-ului, unde se publică permanent informaţii despre activităţile realizate şi oportunităţile oferite de organizaţie. Tot pe site sunt publicate rapoartele narative şi financiare ale ultimilor proiecte în derulare.
Parteneriat Social de la Leova a fost apreciat pentru colaborarea eficientă şi continuă cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi mass media. Acestea sunt invitaţi la toate activităţile organizate cu beneficiarii din păturile social-vulnerabile, apoi aceste activităţi sunt mediatizate pe site-ul organizaţiei. Din partea stângă a Nistrului au fost premiate două organizaţii – „Common house” de la Tiraspol şi „Resonance” din Bender.
Directorul executiv al Centrului Contact, Sergiu Neicovcen, a declarat că în total la concurs au aplicat 19 ONG-uri din Chişinău şi din raioanele ţării. Învingătorii au luat cubul de cristal şi un premiu în valoare de 3 mii de lei, bani care vor fi investiţi de către cei premiaţi în activităţi sau produse de promovare a transparenţei organizaţionale. Trei organizaţii din cele învingătoare au mai obţinut un premiu în valoare de 3 mii de lei din partea Fundaţiei Soros Moldova. Sergiu Neicovcen a menţionat că un astfel de eveniment este organizat în premieră în Republica Moldova. Evenimentul recunoaşte şi celebrează public realizările şi bunele practici ale organizaţiilor societăţii civile în implementarea şi promovarea principiilor de bună guvernare şi transparenţă organizaţională.
Gala Bunelor Practici pentru Promovarea Transparenţei în Sectorul Asociativ din Moldova a fost organizată de Centrul Contact în cadrul Programului FHI 360 Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP), cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).