Noua lege cu privire la instituţia de ombudsman, din mai 2014, conţine ambiguităţi care, dacă nu vor fi înlăturate, activitatea instituţiei va fi periclitată, a declarat Anatol Muntean, directorul Centrului pentru drepturile omului, în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.
Munteanu a remarcat că, potrivit noii legi, vor fi doi avocaţi ai poporului, independenţi unul de altul – avocatul poporului şi avocatul copilului. „Ar fi fost oportun să existe un singur avocat al poporului, care să aibă un ajutor sau locţiitor”, crede acesta.
Directorul CDOM a calificat drept regres impunerea restricţiilor de a depune cereri pentru persoanele declarate de judecată fără discernământ. „Această prevedere este ofensatoare când este vorba de instituţia ombudsmanului. Nu este decât o discriminare a persoanelor cu dizabilităţi de intelect. Noi am contestat la Curtea Constituţională această prevedere şi sperăm să obţinem câştig de cauză”, a mai comunicat Munteanu.
Avocatul parlamentar în funcţie s-a arătat nemulţumit şi de faptul că numirea avocatului poporului se va face cu voturile a 2/3 din deputaţi, fiind necesar un consens mai larg, iar pentru destituirea lui vor fi suficiente doar 3/5 din voturi. Munteanu a declarat că va veni cu iniţiative legislative pentru a fi operate modificări la noua lege cu privire la instituţia de ombudsman.
Legea nr.54 din mai 2014 prevede că avocaţii parlamentari vor fi numiţi avocaţi ai poporului şi vor fi doi, faţă de patru în prezent, unul pentru apărarea drepturilor tuturor, iar altul specializat în apărarea drepturilor copilului. Centrul pentru drepturile omului urmează a fi lichidat, iar instituţia de ombudsman va fi numită Oficiul avocatului poporului.