Noua lege a concurenţei răspunde standardelor Uniunii Europene. Aceasta va permite o mai bună funcţionare a economiei Republicii Moldova, prin promovarea concurenţei loiale şi în conformitate cu cerinţele Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între UE şi Republica Moldova, a menţionat secţiei politice şi economice a Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Wicher Slagter, transmite IPN.
Oficialul european a spus, în cadrul unui club de presă, că în Moldova mai există problemă lipsei concurenţei în cadrul instituţiilor controlate de stat, iar practicile monopoliste au efecte negative asupra consumatorilor. Parafarea Acordului de Asociere şi aplicarea regimului Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va impune politici concurenţiale pe care Chişinău va trebui să le implementeze.
Wicher Slagter a subliniat că un beneficiu tangibil al prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător este aprobarea unei legi cu privire la concurenţa, legea ajutorului de stat şi crearea Consiliului Concurenţei. UE a susţinut Republicii Moldova în consolidarea politicilor pentru concurenţă, iar Legea concurenţei este axată pe cele mai bune practici europene.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, a specificat că, odată cu implementarea Legii concurenţei, în Republica Moldova apare o structură absolut nouă, Consiliul Concurenţei, care va avea competenţe noi în domeniul asigurării concurenţei. Mediul concurenţial este foarte important într-o societate şi ca să avem un mediu concurenţial loial trebuie să fie întreprinşi anumiţi paşi. Primul pas absolut necesar a fost aprobarea legislaţiei europene, cu peste 20 de regulamente. Al doilea pas foarte important este crearea Consiliului Concurenţei. În viitorul apropiat trebuie să fie aprobată noua structură şi va fi angajată o echipă nouă de specialişti capabili să lucreze în baza legii noi. „Cadrul normativ este foarte important, dar mai importantă este contribuţia societăţii în promovarea concurenţei loiale”, a mai spus Viorica Cărare.
Noua lege a concurenţei a fost adoptată în cadrul proiectului twinning „Sprijin pentru implementarea şi respectarea politicii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat”. La elaborarea documentului au participat experţi din statele membre ale UE, România, Letonia şi Austria şi specialişti din cadrul Consiliului Concurenţei din Republica Moldova.