logo

Noua lege a apelor va intra în vigoare în câteva zile


https://www.ipn.md/ro/noua-lege-a-apelor-va-intra-in-vigoare-in-cateva-7967_1008583.html

Noile mecanisme de gestionare a resurselor de apă din cadrul bazinelor hidrografice vor contribui la eficientizarea acţiunilor statului privind prevenirea deteriorării continue, conservarea, protecţia şi restabilirea resurselor de apă de suprafaţă şi subterane. Măsurile sunt prevăzute în noua Legea a apelor care va intra în vigoare pe 26 octombrie şi va substitui vechiul Cod al apelor, aprobat în anul 1993, transmite IPN.

Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, a sus în cadrul unei conferinţe de presă că implementarea Legii apelor va permite o mai bună cunoaştere a disponibilităţii resurselor de apă prin perfecţionarea sistemului de monitorizare şi de gestionare a datelor despre starea apei. Aceste prevederi vor contribui la realizarea reformei sectorului de irigare.

Potrivit ministrului, noua lege stabileşte principii noi de gestionare a resurselor de apă, printre care se evidenţiază principiul poluării, principiul poluatorul plăteşte, principiul precauţiei şi folosirea raţională a resurselor de apă. Totodată, legea stabileşte dreptul exclusiv de proprietate al statului asupra resurselor de apă de suprafaţă şi subterane. Legea apelor reglementează şi aspectul gestionării secetei şi riscului de inundaţii cu indicarea regimului de folosinţă a apelor pe timp de secetă, a spus Gheorghe Şalaru.

Directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului, Valentina Badrajan, a spus că noua lege a extins termenul de autorizaţie de mediu pentru folosinţa specială a apei de la 3 ani, conform legislaţiei vechi, până la 12 ani. În cazul în care solicitantul se obligă să facă o investiţie pe termen lung, cum ar fi construcţia, îmbunătăţirea sau reabilitarea unui baraj în scopuri hidroenergetice sau de altă natură, autorizaţia pentru folosinţa specială a apei poate fi prelungită până la 25 de ani.

Coordonatorul naţional al programului Apă din cadrul Biroului de cooperare al Elveţiei pentru Republica Moldova, Andrei Cantemir, a spus că domeniul aprovizionării cu apă şi sanitaţie pentru următorii 4 ani este prioritar pentru biroul ce îl reprezintă. În acest sens Biroului de cooperare al Elveţiei va mări bugetul alocat pentru astfel de activităţi.

Actualmente, principala sursă de alimentare cu apă potabilă a Republicii Moldova sunt sursele de ape subterane, din care se alimentează 65% din populaţia ţării.