Noua Abordare a Politicii Europene de Vecinătate este un déjà vu, directorul APE
https://www.ipn.md/ro/noua-abordare-a-politicii-europene-de-vecinatate-este-un-deja-vu-directorul-ape-7965_991383.html
Noua Abordare a Politicii Europene de Vecinătate, prezentată oficial de către Comisia Europeană, vine cu noi accente ce ţine de democraţie. Uniunea Europeană susţine că va conta mai mult pe dimensiunea democratică şi că fără o democraţie stabilă în vecinătatea sa europeană va fi greu de creat o zonă de stabilitate, securitate şi prosperitate în statele vecine care o înconjoară. Însă, această Nouă Abordare nu este nici pe departe nouă, este în mare parte un déjà vu, care trebuie de spus deschis oficialilor europeni. Concluziile au fost făcute în cadrul Clubului de Presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, transmite Info-Prim Neo.
Prin această Nouă Abordare, UE propune iniţierea unor parteneriate mult mai strânse cu societăţile civile, pe care le consideră ca fiind nişte actori importanţi pentru promovarea reformelor în vecinătatea sa apropiată. De asemenea, prin această Abordare, UE asigură că intenţionează să-şi întărească rolul în ceea ce priveşte soluţionarea conflictelor îngheţate din vecinătatea europeană. UE, de asemenea, dă asigurări că va consolida şi mai mult Parteneriatul Estic, atât pe dimensiunea sa bilaterală, cât şi pe dimensiunea sa multilaterală.
„Uniunea Europeană ne promite că de această dată va fi utilizat un principiu de diferenţiere mult mai înalt, că principiul condiţionării va fi consolidat şi va avea la temelia lor o nouă formulă care se numeşte „more for more”, ceea ce înseamnă „mai multe reforme pentru mai multă asistenţă”. Toate aceste elemente dau un nou suflu politicii europene de vecinătate, dar, în acelaşi timp, aceleaşi elemente au şi anumite deficienţe. Noua politică europeană de vecinătate, din păcate, nu a stârnit mare entuziasm în statele din cadrul Parteneriatului Estic”, a menţionat directorul executiv al APE, Victor Chirilă.
Noua Abordare vine cu noi terminologii, cuma ar fi „dezvoltarea unei democraţii aprofundate şi sustenabile” sau „susţinerea unei dezvoltări economice inclusive”. Însă, chiar dacă termenele sunt inovatoare, conţinutul este acelaşi, subliniază directorul APE. De asemenea, Noua Abordare prevede crearea a două noi instrumente de finanţare a proiectelor şi programelor iniţiate de către organizaţiile neguvernamentale pentru promovarea reformelor. Potrivit lui, Victor Chirilă, ambele fonduri sunt extrem de necesare, însă nu este clar care este procedura de accesare a acestor fonduri şi dacă vor fi păstrate practicile rigide care consumă foarte mult timp şi efort.
Referitor la conflictul transnistrean, UE îşi va îmbunătăţi implicarea în soluţionarea acestei probleme, prin valorificarea unor instrumente oferite de Politica Externă şi Securitatea Comună a UE. Însă, spune Victor Chirilă, pentru Republica Moldova aceste oferte nu sunt noi. Dimpotrivă, sunt aplicate începând cu 2005. „Din păcate, Noua Abordare nu ne oferă certitudinea că realităţile se vor schimba foarte mult la acest capitol”, a declarat directorul APE.
Totodată, Noua Abordare asigură că va întări şi mai mult Parteneriatul Estic. În acest sens, vor fi negociate şi implementate Acordurile de Asociere şi Acordurile Comprehensive şi Aprofundate cu privire la Zonele de Comerţ Liber. Pe de altă parte, Victor Chirilă, spune că aceste obiective au fost enunţate încă în mai 2009. Republica Moldova a aşteptat că reevaluarea Politicii Europene de Vecinătate va aduce cu sine o conturarea convingătoare, chiar dacă îndepărtată, a şanselor de materializare a respectivelor aspiraţii.
Potrivit lui Victor Chirilă, marea slăbiciune constă în lipsa unei viziuni pe termen lung, care ar motiva nu doar elitele politice, ci şi societăţile din statele membre ale Parteneriatului Estic să se angajeze plenar în procesul de reforme care ar apropia Republica Moldova şi integra în UE.
La 25 mai curent, Comisia Europeană a prezentat oficial Nouă sa Abordare, care îşi propune să consolideze parteneriatele individuale şi regionale între UE şi statele din vecinătatea sa, pornind de la principiul „mai multă asistenţă financiară, pentru mai multe reforme” (more funds for more reforms). Noua Abordare a fost botezată de oficialii Comisiei Europene ca reprezentând „O Nouă şi Ambiţioasă Politică Europeană de Vecinătate”.
Clubul de presă este organizat de către Asociaţia de Politică Externă, în parteneriat cu Fundaţia germană Friedrich Ebert Stiftung.