logo

Nou-născuţii cu malformaţii cardiace congenitale vor putea fi operaţi şi în Moldova


https://www.ipn.md/ro/nou-nascutii-cu-malformatii-cardiace-congenitale-vor-putea-fi-operati-7967_1010838.html

Profesorul cardiochirurg Alessandro Frigiola, din Italia, va opera, la Chişinău, mai mulţi copii născuţi cu malformaţii cardiace congenitale. Profesorul va fi asistat de către medici italieni şi din Republica Moldova. Ministrul sănătăţii Andrei Usatâi, a declarat pentru IPN că anual în Moldova se nasc între 250 şi 300 de copii cu malformaţii cardiace congenitale. În lipsă de utilaje medicale necesare şi experienţă în domeniu, copiii sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale peste hotare. Problema va fi rezolvată odată cu darea în exploatare a noului bloc chirurgical al Spitalul Clinic Republican.

„Nu este uşor să operezi un copil de peste 2 kilograme. În prezent facem operaţii doar copiilor de peste 10 kilograme. Mai jos de acest indicator nu avem experienţa şi condiţiile necesare. Blocul chirurgical nou întruneşte toate condiţiile pentru a efectua  operaţii pe cord şi nou-născuţilor”, a spus ministrul.

Potrivit lui Andrei Usatâi, se duc mai multe tratative cu o instituţie medicală din Milano, Italia, ca în termene restrânse experienţa italiană să fie preluată de către medicii din Moldova. Profesorul cardiochirurg Alessandro Frigiola, aşteptat la Chişinău, este considerat unul din cei mai experimentaţi specialişti din lume în domeniul chirurgiei pe cord la nou-născuţi.

Autorităţile vor prezenta proiectul privind operaţiile pe cord la nou-născuţi mai multor organizaţii ale Uniunii Europene pentru a obţine susţinerea financiară necesară. Pentru a asigura ritmicitatea intervenţiilor chirurgicale, autorităţile de la Chişinău îşi vor asuma partea de cheltuieli ce ţine de cazarea şi călătoria medicilor italieni. Aceştia vor veni la Chişinău pentru 3-4 zile, timp în care vor fi efectuate operaţii pe cord cu un grad sporit de risc pentru viaţa copiilor. Echipa de medici din Italia va ţine şi prelegeri pentru medicii şi rezidenţii din Moldova cu scopul de instruire.

Acum părinţii achită pentru o intervenţie chirurgicală pe cord peste hotare în jur de 10-20 de mii de euro. Statul nu dispune de bani pentru a acoperi costul intervenţiilor din bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.