logo

Noile tarife la lumină intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial


https://www.ipn.md/ro/noile-tarife-la-lumina-intra-in-vigoare-dupa-publicarea-7966_1092734.html

Tarifele majorate pentru curentul electric se vor aplica din data publicării hotărârii ANRE în Monitorul Oficial și nu retroactiv, cum s-ar fi vehiculat. Cu o precizare în acest sens a venit Violina Șpac, unul dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.

„Consumatorii finali casnici vor achita un tarif fără TVA. Și cei non-casnici vor achita TVA în mărime de 20%. Aceasta este o regulă pentru sectorul energiei electrice”, a precizat Violina Șpac într-o conferință de presă.

Aceasta este a treia ajustare a prețurilor la energia electrică din acest an. Directorul ANRE a precizat că hotărârea a fost luată într-o perioadă mai scurtă în condițiile în care Comisia pentru Situații de Excepționale a obligat ANRE să emită o hotărâre în termen de cinci zile de la depunerea solicitării de către furnizori.

Consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 3,15 lei/kWh, cu 51 de bani/kWh mai mult decât în prezent. Pentru consumatorii casnici din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord, noul tarif va fi de 3,21 lei/kWh, creșterea fiind de 35 de bani/kWh.

Tarifele aprobate prin hotărârea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică sunt puțin mai mici decât cele solicitate de furnizori.