Noile tarife la gazele naturale ar putea creşte în medie cu 10-12 la sută
https://www.ipn.md/ro/noile-tarife-la-gazele-naturale-ar-putea-creste-in-medie-7967_962967.html
Noile tarife la gazele naturale ar putea fi aplicate deja de la începutul lunii februarie şi vor creşte în medie cu 10-12 la sută. Majorarea tarifelor va fi aplicată în corespundere cu majorarea preţului la gazele naturale de la 160 la 170 USD pentru o mie de meri cubi.
Preşedintele SA „Moldova-Gaz”, Ghenadie Abaşchin, a anunţat, joi, 4 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, că în scurt timp va cere Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului.
Potrivit uneia din clauzele contractului pe cinci ani semnat la 30 decembrie cu concernul rus „Gazprom”, tariful la gaz în următorii ani va creşte treptat, cu 10-15 la sută în funcţie de preţul combustibilului pe piaţa internaţională. Până în anul 2011, tariful la gaze, potrivit evaluărilor preliminare, ar trebui să ajungă până la 250 USD pentru o mie de metri cubi.
Abaşchin a recunoscut că, în cadrul negocierilor cu „Gazprom”, au existat discuţii referitoare la preluarea cotei Transnistriei de către concernul rus.
El a spus însă că R. Moldova nu a acceptat deocamdată această propunere.
Abaşchin a precizat că Tiraspolul şi-a exprimat acordul de a renunţa la cota de 13% din întreprindere în favoarea companiei ruse. În acest caz, „Gazprom” ar putea deţine 64% din acţiunile SA „Moldova-Gaz”.
Potrivit lui Abaşchin, datoria Transnistriei pentru gaze se cifrează în prezent la circa 1,14 mlrd. USD. Premierul Vasile Tarlev a declarat anterior că datoria consumatorilor din dreapta Nistrului este de 220 mil. USD.
Potrivit premierului, un grup de lucru special va continua negocierile cu Gazprom”, în vederea identificării proiectelor „reciproc avantajoase”.
Concernul rus, în calitatea sa de partener al „Moldova-Gaz”, a fost invitat să participe la construcţia branşamentelor, reţelelor de gaze naturale în RM şi să facă investiţii la modernizarea CET-urilor, inclusiv a CET-1 şi CET-Nord. Tarlev a mai declarat că RM nu a cedat absolut nimic din interesul naţional, iar preţul stabilit a fost obţinut doar în urma negocierilor.
Tarifele la gaze achitate de consumatori în ultima jumătate de an au fost de 2335 lei pentru 1 mie de metri cubi. Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 30 metri cubi (inclusiv) au plătit 2196 lei/1 mie m. c., iar pentru cei care consumă peste 30 metri cubi , precum şi pentru alţi consumatori finali, tariful a fost de 2812 lei. Tariful la gazele naturale pentru centralele electrice cu termoficare (CET) a fost de 1745 lei/1 mie m. c., pentru centralele termice – de 2057 lei.