Noile forme de protecţie a copiilor sunt reglementate de Codul familiei
https://www.ipn.md/ro/noile-forme-de-protectie-a-copiilor-sunt-reglementate-de-codul-familiei-7967_970567.html
Noi forme de protecţie a copiilor rămaşi fără ocrotire părintească – asistenţa parentală profesionistă, plasamentul în casa de tip familial şi alte forme de protecţie – sunt reglementate de Codul familiei. Modificările şi completările legislative în acest sens au intrat în vigoare marţi, 15 iulie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Amendamentele vizează, în mare măsură, capitolul 17 din Cod – „Depistarea şi plasamentul copiilor rămaşi fără ocrotire părintească”, care a fost completat şi se numeşte „Depistarea, evidenţa şi formele de protecţie a copiilor rămaşi fără ocrotire părintească”.
Modificarea legislaţiei a fost condiţionată de mersul reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului. Având în vedere numărul mare de copii plasaţi în instituţiile rezidenţiale de stat, aproximativ 12 mii, în practică au început a fi aplicate noi servicii de prevenire a separării copiilor de părinţi (servicii de zi) şi forme de protecţie alternative internatelor (asistenţa parentală profesionistă, centre nestatale de plasament temporar etc.), care nu erau până la moment reglementate de Codul familiei.
O nouă prevedere stipulează dreptul la protecţia copilului nu doar contra abuzului, dar şi contra pedepsei corporale. De asemenea, a fost completată definiţia copilului rămas fără îngrijire părintească cu termenul de „abandon”, pentru a defini mai bine această categorie de copii întâlnită des în practică, dar care nu este reflectată în Codul familiei.
Noile prevederi pun accent pe necesitatea organizării serviciilor de prevenire a intrării copiilor şi familiilor în situaţii de risc, care determină separarea copiilor de părinţi. De asemenea, se pune accent pe stabilirea prioritară a formelor de protecţie de tip familial sau similare acestora, spre deosebire de până acum, care punea accent pe plasarea copiilor în instituţii rezidenţiale de stat. Sunt introduse prevederi privind formele noi de protecţie, dar, în acelaşi timp, este permisă plasarea copiilor pentru educaţie şi îngrijire în instituţii rezidenţiale atât de stat, cât şi private.
Totodată, a fost egalată vârsta matrimonială pentru bărbaţi şi femei – 18 ani.