Noi reguli pentru furnizorii de energie electrică
https://www.ipn.md/ro/noi-reguli-pentru-furnizorii-de-energie-electrica-7966_989696.html
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi modalităţi de rezolvare a unor probleme ce apar în relaţiile dintre consumatorii finali şi operatorii de reţele de energie electrică, transmite Info-Prim Neo.
Astfel, pentru înlăturarea cazurilor de întreruperi programate îndelungate a furnizării energiei electrice în timpul iernii, ANRE a stabilit că, în cursul lunilor decembrie, ianuarie şi februarie, durata unei întreruperi programate nu poate depăşi 4 ore pe zi. Totodată, furnizorii de energie electrică au fost obligaţi să asigure accesul consumatorilor finali 24 din 24 ore la serviciile sale telefonice şi să indice numerele de telefoane în facturile emise.
Dacă în urma unor cazuri de supratensiuni sau goluri de tensiune repetate sunt deteriorate receptoare electrice, regulamentul obligă furnizorul să organizeze, la solicitarea consumatorului casnic, reparaţia receptoarelor defectate ale acestuia, inclusiv transportul lor la atelierul de reparaţie şi înapoi. Conform aceluiaşi act, în cazul în care receptorul electric nu poate fi reparat şi acest fapt este demonstrat în modul corespunzător, furnizorul este obligat să restituie consumatorului casnic contravaloarea acestuia la prezentarea documentului justificativ de către consumatorul casnic.
Regulamentul prevede elemente noi şi în procedura de racordare a instalaţiilor solicitanţilor din blocurile locative la reţelele electrice. Astfel, operatorul reţelei de distribuţie nu este în drept să includă în avizul de racordare, eliberat în scopul racordării blocului de locuit la reţea, obligaţia de a construi linii electrice de tensiune medie (6, 10kV) sau posturi de transformare. Totodată, la solicitarea potenţialului consumator final, operatorul de reţea este obligat să organizeze proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare. Lucrarea dată se efectuează după semnarea contractului respectiv şi prezentarea devizului de cheltuieli pentru montarea instalaţiei de racordare.
Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice conţine 14 secţiuni, 220 puncte şi patru anexe. Noua redacţie a documentului a intrat în vigoare pe 15 aprilie.