Noi reglementări pentru importul în UE a produselor de origine animală
https://www.ipn.md/ro/noi-reglementari-pentru-importul-in-ue-a-produselor-de-origine-7967_974842.html
Începând cu 1 mai 2009, Uniunea Europeană introduce noi reglementări pentru transportarea de către călători a produselor de origine animală, atenţionează Serviciul Vamal al R. Moldova, citat de Info-Prim Neo.
Astfel, este interzis importul în Uniunea Europeană a produselor din carne şi lapte în bagajul de mână şi în coletele poştale. Excepţie constituie importul de produse din carne sau lapte din Croaţia, Franţa, Insulele Feroe, Groenlanda şi Islanda, dacă masa acestor produse nu depăşeşte 10 kg.
De asemenea, excepţia se aplică în ceea ce priveşte hrana pentru copii, precum şi alimentele pentru persoanele care au nevoie de un regim alimentar special. Este permisă introducerea a numai 2 kg de asemenea produse, care să îndeplinească următoarele condiţii: nu necesită temperatură de refrigerare înainte de deschidere;
sunt ambalate de producător pentru comercializare direct către consumatorul final, cu indicarea mărcii comerciale înregistrate; ambalajul este intact, cu excepţia cazului în care conţinutul este utilizat în acel moment.
Călătorilor le va fi permis să introducă şi până la 20 kg de peşte şi produse de mare.
Pentru alte produse, cum ar fi mierea, stridiile proaspete şi melcii la fel este stabilită restricţia cantitativă de până la 2 kg.
Noile restricţii nu se aplică produselor de origine animală transportate între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sau introduse din Andorra, Liechtenstein, Norvegia, San Marino şi Elveţia.
Această măsură este introdusă de autorităţile europene în scopul de a preveni răspândirea oricăror infecţii care pot dăuna sănătăţii oamenilor şi animalelor, fiind constatat că produsele alimentare importate pot fi potenţiale focare de epidemii de boli periculoase.
Broşuri cu informaţii speciale despre restricţiile care vor intra în vigoare de la 1 mai 2009 cu privire la introducerea produselor din carne şi lapte sunt deja distribuite în aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei a statelor membre ale Uniunii Europene şi sunt accesibile publicului larg.