logo

Noi dezbateri privind Strategia justiției: „Cineva are nevoie de sânge?”


https://www.ipn.md/ro/noi-dezbateri-privind-strategia-justitiei-cineva-are-nevoie-de-7967_1081165.html

Schimbarea în sistemul judecătoresc trebuie să se întâmple categoric, doar că maturitatea și acțiunile trebuie să vină din interior. O spun reprezentanții instanțelor judecătorești din sudul țării, potrivit cărora, cadrul legal nu prevede ca magistrații să fie evaluați de către specialiști străini. Aceștia au mai spus că există prevederi legale și instituții interne abilitate care să se ocupe de combaterea fenomenului corupției, dar și de integritatea judecătorilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor dezbateri, pe platformă parlamentară, asupra Strategiei de asigurare a independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024, transmite IPN.

Președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, a declarat că, analizând practica internațională privind problema corupției, nu a găsit niciun stat în care forțe străine să se implice, după care să urmeze schimbări benefice. „Știu exemplul țărilor bine dezvoltate, unde ei singuri – factorul politic, guvernul, putere judecătorească – și-au pus-o ca scop și pe interior au făcut schimbări enorme și au obținut rezultate pozitive și mari”, afirmă șeful instanței.

Ruslan Petrov nu crede că evaluarea, în general, va soluționa ceva. „Dacă Procuratura și Centrul Național Anticorupție se vor apuca de lucru și vor face activitățile strict în conformitate cu legea, acordând o maximă atenție în lupta cu corupția, efectul va fi cu mult mai mare. Trebuie să existe descoperire, dovedire, pedeapsă, executare. Cel mai bun efect este ăsta”, opinează magistratul.

Vicepreședintele Judecătoriei Cahul, Mihail Bușuleac, a menționat că în ultima perioadă Consiliul Superior al Magistraturii a întreprins mai multe măsuri pentru a porni „procesul de curățare”. „Au fost intentate proceduri disciplinare. Autoritatea Națională de Integritate verifică tot mai des averile judecătorilor, se intentează cauze penale și acest proces este în derulare continuă. Vedem că mecanisme de efectuare a controlului asupra integrității actorilor din domeniul de justiție există și este activ”, afirmă Mihail Bușuleac. Ideea unei eventuale evaluări extraordinare a pornit în momentul când s-a declarat „stat capturat”. Și de atunci au trecut doi ani, au fost modificări în lege, procesul a pornit și asta înseamnă că el poate fi continuat pe interior, a opinat vicepreședintele Judecătoriei Cahul, Mihail Bușuleac.

„Ce putem și dorim să rezolvăm prin această evaluare? Deoarece noi toți am auzit, asta nu e secret, că 80% din judecători trebuie de scos. Că dacă scopul e acesta, trebuie de spus direct că vrem să dăm afară 80% din judecători. Pur și simplu, mă scuzați de expresie, cineva are nevoie de sânge? Dacă cineva consideră că prin înlocuirea judecătorilor actuali cu specialiști veniți noi în sistem se schimbă situația esențial, mă rog”, a remarcat Dmitrii Fujenco, judecător la Curtea de Apel Comrat.

Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia au fost aprobate în Parlament la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. Documentele au fost aprobate cu votul deputaților din Partidul Socialiștilor și din Platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor. Strategia nu a fost promulgată de către președintele țării. Șefa statului a menționat că documentul trebuie să prevadă implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, dar și lansarea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție.