logo

Noi atribuţii pentru ANRCETI


https://www.ipn.md/ro/noi-atributii-pentru-anrceti-7966_1026926.html

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) are abilităţi noi acordate de Legea privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice, care a intrat recent în vigoare. Aceasta îi permite să asigure respectarea prevederilor legii de către titularii dreptului de proprietate şi furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice în vederea obţinerii şi exercitării dreptului de acces pe proprietăţi şi de utilizare partajată a infrastructurii asociate reţelelor de comunicaţii electronice. În scopul îndeplinirii acestei sarcini, ANRCETI a elaborat un plan de acţiuni care detaliază actele de reglementare şi măsurile programate pentru anul 2016 în vederea aplicării legii, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, ANRCETI va elabora şi aproba, în termenele stabilite de lege, un set de acte necesare pentru implementarea acesteia, printre care contractul-tip de acces pe proprietatea publică sau privată în vederea construirii (instalării), întreţinerii, înlocuirii, transferării sau retehnologizării reţelelor de comunicaţii electronice ori a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora. De asemenea, va fi elaborată şi Metodologia de calculare a tarifelor maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietăţi publice şi/sau de utilizare partajată a infrastructurii fizice.

Accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii pe proprietatea publică sau privată se poate face numai în urma încheierii unui contract, care ulterior este făcut public şi transmis, în copie, la ANRCETI de către titularii dreptului de proprietate. Tarifele pentru dreptul de acces pe proprietăţile respective se stabilesc de către titularii dreptului de proprietate în baza metodologiei de calcul, care urmează să fie elaborată de ANRCETI şi aprobată de Guvern. Totodată, legea interzice stabilirea altor impozite, taxe, tarife, chirii pentru locaţiunea spaţiilor sau plăţi suplimentare faţă de cele care rezultă din contractele încheiate de către părţi.

Pentru a facilita implementarea prevederilor Legii, ANRCETI planifică să desfăşoare o campanie de informare.