Noi am venit acasă, nu în vizită, Vlad Filat
https://www.ipn.md/ro/noi-am-venit-acasa-nu-in-vizita-vlad-filat-7965_978882.html
„Deşi a trecut ceva timp de când oficialii moldoveni şi români au trecut graniţele dintre cele două state, noi am venit acasă, nu în vizită şi vrem cât mai rapid să ne integrăm în spaţiul european. Suntem europeni şi avem acest drept”, acestea au fost primele cuvinte ale premierului Vlad Filat la întrevederea cu şeful în exerciţiu al guvernului României, Emil Boc, în cadrul căreia au fost semnate trei documente bilaterale, transmite corespondentul Info-Prim Neo de la Bucureşti.
Vlat Filat a spus presei că a avut emoţii deosebite atunci când a trecut Prutul, după o perioadă în care, graţie partidului comuniştilor, relaţiile bilaterale au fost mai dificile. Acum acestea, potrivit premierului, vor deveni fireşti, drept dovadă aducând cele trei acorduri semnate între R. Moldova şi România pe 13 noiembrie.
„Chişinăul cunoaşte trecutul, îşi asumă prezentul şi este cu gândul spre viitor”, a spus Vlad Filat. Premierul a asigurat partea română că va avea în persoana sa un partener corect cu o capacitate înaltă de asumare a responsabilităţilor.
Acordul privind micul trafic la frontieră instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care locuiesc în zonele limitrofe de pe ambele maluri ale Prutului, simplificând deplasarea lor peste graniţă. Astfel, cetăţenii Moldovei, care domiciliază legal în localităţile situate la 30 km (în unele situaţii 50 km) de linia de frontieră vor circula fără vize în zona similară ca întindere, situată în cealaltă ţară, în baza permiselor de mic trafic de frontieră şi a paşaportului. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani.
Potrivit premierului Vlad Filat, acesta este un prim pas foarte important pentru integrarea R. Moldova în UE. De această ofertă va beneficia circa 40% din populaţia Moldovei.
Acordul cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre Moldova şi România reglementează modalităţile de deschidere, schimbare a caracterului transportului, a categoriei, regimului de funcţionare şi orarului de lucru a punctelor de trecere a frontierei, efectuarea controlului de către autorităţi de frontieră, limitarea sau sistarea traficului etc.
Al treilea document este un protocol de amendare a Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti pe 14 august 1992. Modificările au fost efectuate ca urmare a faptului că textul semnat anterior prezintă clauze neconforme cu dreptul comunitar.
Principalele modificări se referă la posibilitatea impunerii de restricţii privind investitorii sau investiţiile acestora, în anumite sectoare, potrivit anumitor criterii de performanţă care stabilesc condiţii de acordare a unui avantaj şi altele.
„Prea mult s-a vorbit, s-a declarat, pe alocuri foarte emotiv, însă prea puţin s-a făcut”, a constatat Vlad Filat. „Astăzi trecem la acţiuni în interesul cetăţenilor R. Moldova.
Premierul în exerciţiu al României, Emil Boc, a asigurat oficialii de la Chişinău că indiferent de cine va câştiga alegerile prezidenţiale, R. Moldova va avea la Bucureşti un bun prieten care îi va susţine aspiraţiile europene.