logo

Nivelul activelor oficiale de rezervă corespunde tuturor criteriilor de suficiență, BNM


https://www.ipn.md/ro/nivelul-activelor-oficiale-de-rezerva-corespunde-tuturor-criteriilor-de-7966_1070560.html

Nivelul actual al activelor oficiale de rezervă constituie aproape 3,053 miliarde de dolari. Acesta corespunde tuturor criteriilor de suficiență și asigură circa 4,7 luni de importuri prognozate de mărfuri și servicii, nivelul minim recomandat fiind de trei luni. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, aceasta acoperă integral datoria publică externă pe termen scurt și, în acest fel, susține credibilitatea Republicii Moldova pe plan internațional, transmite IPN.

În cadrul unui interviu comun acordat presei, guvernatorul a declarat că acestea sunt activele pe care Banca Națională le poate utiliza și controla în orice moment pentru a susține balanța de plăți, pentru a gestiona cursul de schimb prin intervenție în piață, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general. „Totodată, să nu uităm că nivelul rezervelor internaționale influențează capacitatea unei economii de a atrage împrumuturi externe. Scăderea rezervelor se răsfrânge negativ asupra economiei, afectează ratingul de țară al Republicii Moldova și încrederea investitorilor străini”, a notat Octavian Armașu.

Conform Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, rezervele internaționale sunt menținute de BNM la un nivel adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului. În acest sens, Banca Națională, în concordanță cu practicile internaționale, apreciază suficiența rezervelor internaționale prin prisma mai multor indicatori: acoperirea unei perioade adecvate de import, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, a masei monetare etc.

Întrebat cât de reală ar fi redirecționarea spre investiții în economie a unei bune părți din rezervele valutare ale țării, Octavian Armașu a menționat că în prezent, nivelul de rezerve este unul adecvat pentru sustenabilitatea viitoare a rezervelor internaționale. Astfel, utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. „Ca urmare, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei. Totodată, asemenea operațiuni contravin legislației în vigoare, potrivit căreia Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului”, a declarat guvernatorul.

Guvernatorul mai menționează că legea interzice creditarea statului. Aceasta deoarece rezervele valutare acoperă și banii în circulație, iar dacă BNM va credita statul din resursele respective, în circulație vor fi bani neacoperiți, ceea ce va afecta stabilitatea prețurilor. Or, tocmai asigurarea și menținerea stabilității prețurilor este obiectivul fundamental al Băncii Naționale.