logo

Nistrul este sărbătorit pe 26 mai


https://www.ipn.md/ro/nistrul-este-sarbatorit-pe-26-mai-7967_1005464.html

Apa râului Nistru se încadrează în rigorile sanitare şi are un nivel normal de retenţie. Probe de apă sunt luate în fiecare trimestru, iar ultimele rezultate au arătat că aceasta poate fi întrebuinţată atât în scopuri casnice, cât şi în cele agricole, a declarat şeful Direcţiei gospodăria apelor din cadrul Agenţiei „Apele Moldovei”, Ion Cuceinic, solicitat de IPN cu prilejul Zilei Nistrului, marcată la 26 mai.

„După topirea zăpezii, scurgerile de apă au adus în albia râului foarte multe deşeuri, însă au fost desfăşurate activităţi de îmbunătăţire a calităţii apei şi de curăţare”, a spus Ion Cuceinic. Actualmente debitul râului poate asigura necesităţile de apă pentru Republica Moldova şi Ucraina, chiar dacă va fi secetă. „Avem destule rezerve de apă în râul Nistru”, a remarcat specialistul de la „Apele Moldovei”.

Ion Cuceinic a mai spus că obişnuinţa oamenilor de a arunca deşeuri în apropierea râului este o practică periculoasă, care poate avea consecinţe grave. „Nistrul şi Prutul reprezintă cele mai importante resurse de apă din Republica Moldova, 80% din apă vine din aceste bazine. Trebuie să protejăm aceste resurse de apă”, a subliniat Ion Cuceinic.

Potrivit datelor Agenţiei „Apele Moldovei”, volumul de apă al Nistrului este de aproape 3 miliarde de metri cubi şi reprezintă principala arteră acvatică a Republicii Moldova. Nistrul reprezintă şi sursa principală de aprovizionare cu apă potabilă a unor localităţi ale Ucrainei, inclusiv a regiunii Odesa. Râul izvorăşte în Ucraina, în apropiere de graniţa cu Polonia şi se varsă în Marea Neagră. Are o lungime de peste 1300 de kilometri, 500 dintre care sunt navigabili. Lăţimea luncii variază de la câţiva zeci de metri până la 1 kilometru. Are 12 afluenţi.

În Republica Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului la 26 mai, conform unei hotărâri a Parlamentului.