logo

Nicu Popescu: Vrem să construim cu Rusia o relație calmă și respectuoasă


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-vrem-sa-construim-cu-rusia-o-relatie-7965_1085969.html

Republica Moldova își dorește o relație calmă și reciproc avantajoasă cu Federația Rusă. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, întors recent de la Moscova. Potrivit oficialului, interesul autorităților de la Chișinău este să evite activizarea unei crize de natură militară sau economică cu Rusia. De asemenea, vicepremierul a confirmat că mai mulți înalți oficiali europeni, inclusiv Angela Merkel, au intervenit pentru a evita o criză energetică de proporții în Republica Moldova, notează IPN.

După întrevederea avută cu ministrul rus de externe Sergei Lavrov, șeful diplomației de la Chișinău a menționat că Republica Moldova își dorește o relație calmă și prietenoasă cu Federația Rusă. De asemenea, oficialul a spus că autoritățile de la Chișinău nu intenționează, deocamdată, să renunțe la calitatea de membru al Comunității Statelor Independente.

„Există această asimetrie dintre Rusia și Republica Moldova de resurse, de teritoriu, capacitate economică, dar pe dosarele de interes național, putem avea cu Moscova o relație calmă, discuțiile mele cu interlocutorii din Rusia reies din această premisă. Toate statele Parteneriatului Estic sunt într-o stare de criză activă, economică, politică, militară, a migranților. Interesul nostru este să nu ne înscriem în acest șir de crize, să evităm activizarea unei crize și în Republica Moldova. Încă în campania electorală pentru prezidențiale, problema ieșirii din CSI nu s-a pus. Prin urmare, toți cei care au votat pentru Maia Sandu, pentru PAS au votat, inclusiv, pentru rămânerea Republicii Moldova în CSI”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV Chișinău.

Nicu Popescu a menționat că în contractul de achiziție a gazului semnat cu Gazprom, nu există prevederi ce ar viza reglementarea diferendului transnistrean, iar o eventuală publicare a acestui contract ar decredibiliza Chișinăul în negocierile ulterioare cu Rusia.

„Contractul cu Gazprom a fost remis ANRE, el este cunoscut doar de către entitățile legale care trebuie să-l cunoască. Ar fi ilegal ca într-un contract dintre două companii să fie vreo referire la reglementarea transnistreană. Am avut un dialog intens cu oficialii europeni în contextul crizei energetice. S-au implicat oficiali europeni și oficiali americani pentru a ne ajuta. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a apelat-o pe doamna Merkel pentru a discuta problema energetică a Republicii Moldova ”, a mai spus Nicu Popescu.

Vicepremierul Nicu Popescu a menționat că Ministerul de Externe deja a trimis Moscovei o scrisoare cu numele noului ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă și așteaptă confirmarea părții ruse pe acest subiect. Oficialul a evitat să anunțe numele viitorului ambasador, menționând doar că este vorba despre un diplomat de carieră. Republica Moldova a rămas fără ambasador la Moscova, după ce Vladimir Golovatiuc a fost rechemat, după implicarea într-un scandal cu tentă sexuală.