logo

Nicu Popescu: Suntem interesați să avansăm cât mai rapid în cooperarea cu România


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-suntem-interesati-sa-avansam-cat-mai-rapid-8004_1067744.html

Republica Moldova este interesată să avanseze cât mai rapid pe mai multe dosare de cooperare cu România. Declarația aparține lui ministrului Nicu Popescu care, într-un video-interviu, acordat Agenției de Presă IPN, a menționat că trebuie depuse eforturi suplimentare pentru construirea unei infrastructuri comune cu România.

Prezent la București, unde a participat la o reuniune a ambasadorilor români, ministrul de externe a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său român, Ramona Mănescu. „Noi avem cu România o istorie, o limbă și o cultură comună, dar trebuie să depunem mai multe eforturi să construim și o infrastructură comună: mai multe poduri, interconectări electrice, conducta de gaz, telecomunicații”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul de externe a menționat că în dialogul cu partea română, ca reprezentant al Guvernului Republicii Moldova își dorește printre altele ca gazoductul cu România să fie construit cât mai rapid și să fie eliminate prețurile la roaming cu Uniunea Europeană. „Vrem să construim un pod nou la Ungheni, să ne conectăm la autostrada Unirii de la Iași spre frontiera cu Ungaria, pentru ca noi să accedem mai repede în Europa, ca TIR-urile noastre cu mărfuri să ajungă mai repede în Europa”, a spus Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a precizat că Ministerul de Externe vrea ca Republica Moldova să aibă aceeași situație existentă în toată Uniunea Europeană, iar cu România se va reuși mai repede acest lucru.

„Acestea sunt subiectele pe care le discutăm cu colegii români. De fiecare dată când ne întâlnim, îi întreb la ce etapă suntem, care este următorul pas pe care trebuie să îl facem ca să nu se tărăgăneze aceste procese”, a menționat Nicu Popescu.

Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ministrul de externe Nicu Popescu face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.