Agresiunea rusă în Ucraina și criza refugiaților care a urmat au adăugat un nou sentiment de urgență pentru a lucra în scopul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Nicu Popescu în marja conferinței ministeriale OSCE cu genericul „Un an de conflict: unirea forțelor pentru a preveni o criză a traficului de persoane în regiune”, transmite IPN.
Republica Moldova a primit peste 650 de mii de refugiați din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, iar peste 80 de mii dintre ei au ales să rămână în Moldova. „Refugiații, inclusiv femeile și copiii, sunt o țintă ușoară pentru traficanți, care profită de precaritatea situației lor pentru a-i exploata. Fiind conștienți de responsabilitatea noastră sporită de a preveni traficul de ființe umane, șeful diplomației de la Chișinău a informat comunitatea internațională că Moldova a înființat un taskforce compus din autorități publice, experți ai societății civile și parteneri pentru protejarea victimelor”, a afirmat oficialul.
Cea de-a 29-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se desfășoară pe 1-2 decembrie în orașul Lodz, Polonia, statul care deține președinția în exercițiu a organizației.