Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, susține că Republica Moldova este pregătită pentru „orice scenarii, negative sau pozitive” legate de situația tensionată de la frontiera ruso-ucraineană. Într-o declarație făcută Radio Europa Liberă, Nicu Popescu și-a reafirmat speranța că actualele tensiuni din regiune „vor fi soluționate prin metode pașnice, prin metoda dialogului, în baza respectului suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune, evident și a Ucrainei, evident și a Republicii Moldova”, transmite IPN.
„Evident că suntem foarte îngrijorați, dar sperăm că această fază de tensiuni va fi depășită”, a spus Nicu Popescu.
Vineri, la baza militară Mihail Kogălnicean din România, atât secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cât și președintele României, Klaus Iohannis au vorbit despre amenințarea reprezentată de criza de la granița ruso-ucraineană. Klaus Iohannis a calificat această amenințare drept „cea mai gravă” de la căderea Cortinei de fier. „Actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană. Această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic”, a spus președintele României.
Din 8 februarie, SUA au început să transfere, temporar, trupe în România, pe fundalul tensiunilor dintre Occident și Rusia legate de situația din jurul Ucrainei. NATO își întărește prezența militară în țările din flancul estic, iar vineri, în timpul vizitei din România, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Alianța Nord-Atlantică analizează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO.