logo

Nicu Popescu: Mizăm pe susținerea Franței în deschiderea negocierilor de aderare la UE


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-mizam-pe-sustinerea-frantei-in-deschiderea-negocierilor-7965_1097626.html

Republica Moldova mizează pe susținerea Franței în deschiderea negocierilor de aderare la UE până la sfârșitul acestui an. Despre aceasta a vorbit ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, într-o discuție cu ministra afacerilor externe a Franței Catherine Colonna, la Paris. Oficialul moldovean a apreciat suportul acordat în buna desfășurarea a Summitului Comunității Politice Europene din Moldova, transmite IPN.

În discuția cu Sébastien Lecornu, ministrul forțelor armate al Franței, vicepremierul Nicu Popescu a oferit aprecierea Republicii Moldova pentru cooperarea în domeniul securității în perioada desfășurării Summitului Comunității Politice Europene și a discutat despre parteneriatul bilateral.

Diplomatul moldovean a salutat relansarea dialogului politic la nivel parlamentar și a exprimat interesul Republicii Moldova de a avansa pe subiectul acordurilor în domeniul protecției sociale, a acordului privind conversiunea permiselor de conducere și accelerarea ratificării de către Franța a convenției fiscale privind evitarea dublei impuneri. Acest lucru a fost menționat în cadrul întrevederii cu Yaël Braun-Pivet, președinta Adunării Naționale, dar și cu deputații din grupul de prietenie Franța – Republica Moldova.

La Paris, șeful diplomației Republicii Moldova a oferit două ordine de mare importanță, semnate de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ordinul de Onoare le-a fost oferit lui Jean-Yves Le Drian, fost ministru de externe al Franței, și Amélie de Montchalin, care a ocupat diverse funcții cheie în guvernul francez, inclusiv cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Jean-François Rapin, președintele Comisiei afaceri europene din cadrul Senatului, dar și cu Emmanuel Puisais-Jauvin, secretarul general pentru afaceri europene din cadrul Guvernului cu care a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova și despre progresele în implementarea agendei europene de reforme.

La Paris Nicu Popescu a avut o întâlnire și cu un grup de concetățeni din Franța.