logo

Nicu Popescu: În următorul deceniu nu se pune problema aderării Moldovei la UE


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-in-urmatorul-deceniu-nu-se-pune-problema-aderarii-7978_1026423.html

În următorii zece ani nu se pune în mod realist problema aderării nici a Ucrainei şi nici a Moldovei la Uniunea Europeană. O opinie în acest sens a fost expusă de către expertul Institutului UE pentru Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Din păcate, ideea de integrare europeană demult a devenit o sursă de demagogie politică la Chişinău, care vizează, în primul rând, acoperirea unui alt tip de procese decât apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Agenda europeană a fost răpită de interese politice, aici putem specifica foarte clar, şi de Partidul Democrat, şi de Partidul Liberal Democrat, şi de Partidul Liberal şi de mulţi alţi actori. Deciziile politice şi economice luate de guvernările de la Chişinău au îndepărtat perspectiva integrării europene pentru Moldova”, a comentat expertul.

Nicu Popescu spune că viitorul ţării, inclusiv locul său pe harta geopolitică a regiunii, depinde de capacitatea ţării de a ieşi din acest blocaj antireformist care efectiv constituie cea mai mare ameninţare la adresa statalităţii Republicii Moldova, mult mai mult decât imaginatele pericole externe din Vest sau din Est. „Viitorul preşedinte sau alegerea viitorului preşedinte poate constitui o şansă, dacă acest lucru ar permite o mai mare competiţie de idei, o mai mare competiţie de acţiune în rândul clasei politice actuale osificate în jurul unor reţele deja consolidate de corupţie”, a opinat expertul.

Referindu-se la eventuale candidaturi la alegerile prezidenţiale, Nicu Popescu a spus că este absolut clar, inclusiv în virtutea gradului de sprijin popular pentru Maia Sandu, dar şi pentru Platforma „DA”, că această persoană şi această formaţiune politică au şanse de a răspunde acestei dorinţe clare a cetăţenilor de a vedea o nouă generaţie pe eşichierul politic de dreapta, nu doar pe cel de stânga.

Însă, potrivit lui, există şi anumite complicaţii, în condiţiile în care, în primul rând, resursele mediatice şi resursele administrative vor fi desfăşurate împotriva acestui proces de reînnoire a segmentului de dreapta politic, inclusiv din cauza faptului că actuala guvernare se simte destul de ameninţată de aşteptarea reînnoirii segmentului de dreapta, care ar trebui să preia mesajul pro-european de la acele partide care au dezamăgit speranţele segmentului pro-european al cetăţenilor Republicii Moldova.