Integrarea europeană este un demers de politică externă a Republicii Moldova, dar Guvernul își propune să construiască Europa acasă, pe aceeași rețetă care a funcționat în țări ca Polonia, România, statele baltice. Declarația aparține ministrului de externe Nicu Popescu care, într-un video-interviu acordat Agenției de presă IPN, a menționat că prin integrarea în Uniunea Europeană, în Republica Moldova pot exista drumuri bune, sistem de educație funcțional, sistem modern de sănătate, respect pentru drepturile cetățenilor.
„Acordul de Asociere este o foaie de parcurs pentru modernizarea țării. Noi implementăm legislația europeană în Republica Moldova. În același timp, în Moldova legi bune se adoptă, dar nu se aplică. Nu putem evalua Acordul de Asociere din punct de vedere cantitativ. Putem adopta 100% din prevederile Acordului de Asociere, dar aceste legi trebuie aplicate”, a spus Nicu Popescu.
În context, ministrul de externe a amintit de anularea alegerilor de primar al capitalei care, în opinia lui, a fost o măsură care a redus la zero gradul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere. „Așa ceva nu se face în țările europene, democratice. Chiar dacă implementăm 100% prevederile Acordului de Asociere, dar guvernanții vor anula alegeri, vor înconjura ministere cu sportivi pentru că nu vor să se retragă de la guvernare, atunci gradul de implementare este zero”, a spus ministrul de externe.
Nicu Popescu a menționat că Acordul de Asociere a fost o linie de salvare pentru Republicii Moldova. „Fără acest acord, Republica Moldova ar fi fost într-o situație mult mai dificilă economic. Au crescut exporturile în UE, au crescut salariile, au venit investitori. Cetățenii Republicii Moldova trăiesc puțin mai bine”, a menționat Nicu Popescu.
Șeful diplomației moldovenești a precizat că procesele de reformare și europenizare vor dura foarte mult. „Astăzi suntem abia la începutul luptei pentru reformarea justiției. Știți cât de adânc a pătruns corupția în societatea noastră. Nu va fi ușor, nu va fi rapid, peste noapte, dar condițiile și insistențele europene ne ajută”, a declarat Nicu Popescu.
Ministrul de externe a afirmat că, potrivit sondajelor, cam jumătate din cetățenii Republicii Moldova își doresc integrarea europeană dar, practic, acest demers este susținut de toți moldovenii. „Noi, ca minister, avem un mandat inclusiv de încercare de a transforma și de a facilita transformarea Moldova într-o țară europeană. Asta este oferta noastră”, a menționat Nicu Popescu.
Ministrul de Externe a declarat că Republica Moldova se află la intersecția intereselor altor țări, însă contribuția Chișinăului la geopolitica globală trebuie simplificată, iar preocupările trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea vieții cetățenilor.
Video-interviul acordat Agenției de Presă IPN de către ministrul de externe Nicu Popescu face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.