logo

Nicu Popescu: Finanţatorii internaţionali sunt reticenţi să dea bani statelor fără guvern stabil


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-finantatorii-internationali-sunt-reticenti-sa-dea-bani-statelor-far-7978_1021590.html

Finanţatorii internaţionali sunt foarte reticenţi să dea bani statelor care nu au guverne stabile, notează expertul Institutului European pentru Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Nicu Popescu a remarcat că este absolut logic faptul că o înţelegere cu finanţatorii internaţionali, dar şi orice acord internaţional se face anume cu o guvernare care reprezintă ceva, care reprezintă o majoritate în parlament.

„Această abordare în relaţiile cu Moldova este foarte logică. Evident, principala complicaţie ţine de faptul că Moldova, care în primii cinci ani de guvernare, declarată proeuropeană, a fost o aşa numită „poveste de succes”, cu relaţii destul de cordiale cu UE, cu SUA, iată că această guvernare în diferitele sale înfăţişări a reuşit în ultimul an să submineze drastic imaginea Republicii Moldova în Occident şi acum gradul de reticenţă faţă de Republica Moldova este mult mai mare”, a notat expertul.

Potrivit lui Nicu Popescu, abordarea faţă de Republica Moldova va fi şi deja este mult mai dură, pentru că abuzurile continuă în sistemul judiciar, dar mai ales în sistemul bancar. Ceea ce arată că, de fapt, în Republica Moldova reformele nu am mers chiar atât de bine şi atât de profund precum se spera iniţial. După ce Moldova a fost o ţară care avea una din cele mai mari creşteri economice din Europa, a ajuns într-un an şi ceva să stea sub semnul întrebării în privinţa solvabilităţii sale financiare, constată expertul.

Referindu-se la potenţiale candidaturi pentru viitorul premier, Nicu Popescu a declarat că nu e neapărat necesar să cunoaştem la această etapă numele viitorului prim-ministru, dar ceea ce contează într-adevăr este că orice prim-ministru, indiferent de numele său sau de faptul dacă este sau nu cunoscut, se poate afirma atunci când întreprinde măsurile şi acţiunile corecte şi necesare pentru stabilizarea situaţiei economice. Republica Moldova nu-şi poate permite o guvernare slabă. La această etapă, are nevoie de o guvernare energetică, rapidă, decisivă şi reformatoare şi există mai multe modalităţi prin care o astfel de guvernare poate fi implementată.