logo

Nicu Popescu: Fiecare vot contează, la referendum nu există turul 2


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-fiecare-vot-conteaza-la-referendum-nu-exista-8013_1108027.html

Fostul ministru al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, spune că au mai rămas 6 zile până la referendumul republican constituțional, când va fi luată o decizie cu impact real asupra viitorului țării. Fiecare vot contează, la acest referendum nu există turul 2. Este crucial ca fiecare să participe și să-și facă voce auzită, a menționat fostul ministru, citat de IPN.

„Toți ne dorim un viitor bun, infrastructură bună, școli bine, universități bune, drumuri bune și ne dorim să fim respectați de stat. Singura modalitate de asigura acest lucru pentru noi este aderarea la Uniunea European și cred că acest lucru este imperativ pentru absolut toți cetățenii Republicii Moldova, chiar și cei care nu neapărat sunt astăzi pro-europeni, dar ei tot vor să-și păstreze limba, tradițiile, obiceiurile, dar și libertatea lor”, a notat Nicu Popescu.

Potrivit lui, acești oameni își doresc să nu fie forțați în război, să nu fie bătuți, persecutați de guverne pentru opțiunile lor politice, pentru limba pe care o vorbesc. Și doar Uniunea European poate asigura acest viitor în care cetățenii sunt respectați în cadrul democratic, liber și prosper, a mai spus ex-ministrul de externe.

Pe 20 octombrie, concomitent cu alegerile prezidențiale, va avea loc referendumul republican pentru introducerea vectorului european în Constituia Republicii Moldova. Plebiscitul are loc la inițiativa președintei Maia Sandu, care a cerut Parlamentului pe 24 decembrie 2023, inițierea și organizarea acestuia. S-a întâmplat după ce, în aceeași lună, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova. Prin modificarea legii supreme se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în UE drept obiectiv strategic al țării. La referendum, cetățenii vor răspunde cu „Da” sau cu „Nu” la întrebarea: „Susțineți pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.