logo

Nicu Popescu: Decizia APCE este una politică, adoptată în contextul situației din Ucraina


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-decizia-apce-este-una-politica-adoptata-in-7965_1088509.html

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, menționează că decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a recunoaște Transnistria drept zonă de ocupație rusă, și excluderea Rusiei din rândul membrilor Consiliului Europei reprezintă o opinie politică adoptată într-o declarație care vizează, în primul rând, situația din Ucraina, transmite IPN. „Din partea executivului pot reitera faptul că Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta e singura cale de a progresa spre obținerea acestui obiectiv al țării noastre. Evident, insistăm pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu într-o conferință de presă.

Nicu Popescu a remarcat că Moldova este un stat neutru. Această neutralitate presupune că Moldova nu participă la niciun fel de acțiuni militare de partea unui stat sau altuia. În același timp, neutralitatea nu presupune indiferența față de refugiați, ci apeluri la respectarea dreptului internațional. Poziția Republicii Moldova este de condamnare a războiului inițiat de Federația Rusă asupra Ucrainei.

APCE a decis excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, iar printr-un amendament a recunoscut regiunea transnistreană drept zonă de ocupație rusă.