logo

Nicu Popescu: 1200 de concetățeni de-ai noștri din Rusia au solicitat titluri de călătorie


https://www.ipn.md/ro/nicu-popescu-1200-de-concetateni-de-ai-nostri-din-7965_1092666.html

Concetățenii noștri, deținători și ai cetățeniei ruse, vor să trăiască pașnic, fără a fi implicați în războaie. O spune vicepremierul Nicu Popescu potrivit căruia, de la anunțarea mobilizării în Rusia, 1200 de conaționali de-ai noștri din Federația Rusă s-au adresat la oficiile consulare pentru a obține titluri de călătorie ca să poată reveni acasă. Șeful diplomației de la Chișinău spune că deși Ucraina a depus în regim de urgență cerere de aderare la NATO, Constituția Republicii Moldova prevede statutul de neutralitate, care trebuie respectat, notează IPN.

La 30 septembrie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. Decizia a fost luată după ce Rusia a anexat ilegal regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Vicepremierul Nicu Popescu spune că Republica Moldova nu examinează deocamdată posibilitatea aderării la Blocul Nord-Atlantic.

„Constituția noastră adoptată în 1994 prevede statutul de neutralitate. Este un statut ce trebuie respectat de orice guvernare atât timp cât Constituția rămâne cea care este. Nu există discuții largi privind modificarea Constituției actuale. În același timp, Republica Moldova trebuie să-și fortifice sistemul de apărare. Noi facem acest lucru, pentru că neutralitatea nu înseamnă demilitarizare. Din contra, statele neutre au nevoie de capacități mai mari de protecție, pentru că ele trebuie să se protejeze singure. Pe parcursul multor ani, state precum Suedia sau Finlanda, până a adera la NATO, aveau cheltuieli de apărare mai mari decât o bună parte din statele membre NATO”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șeful diplomației de la Chișinău recunoaște că statutul de neutralitate al Republicii Moldova este ignorat de Federația Rusă, însă se arată convins că autoritățile vor obține retragerea trupelor ruse, care staționează ilegal în stânga Nistrului, pe cale pașnică.

„Insistăm pe retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Este o sfidare la adresa neutralității și securității noastre. Singura metodă prin care vom obține retragerea trupelor ruse, este metoda dialogului. Avem nevoie de o armată modernă, care să ne protejeze cetățenii de orice tip de atac sau contestare a libertății și integrității noastre teritoriale. Statele neutre au nevoie de armată funcțională”, a mai spus Nicu Popescu.

Nicu Popescu spune că nu există date exacte privind numărul cetățenilor moldoveni, deținători și ai cetățeniei ruse, care ar fi fost mobilizați la război. Potrivit vicepremierului, în ultimele două săptămâni s-a majorat considerabil numărul cetățenilor noștri care revin acasă din Federația Rusă.


„Suntem o țară democratică, oamenii au diferite viziuni, dar toți vor pace. Nimeni nu vrea să lupte, să ia automatul, să apese pe lansatoare de rachete. Avem mulți concetățeni care au cetățenia rusă. În ultimele săptămâni numărul cetățenilor noștri care vor să iasă brusc din Federația Rusă a crescut considerabil. E vorba de 1200 de persoane, care în ultimele două săptămâni au solicitat titluri de călătorie. Asta denotă clar că toți concetățenii noștri vor să trăiască într-o țară pașnică. Nu vor să lupte, să fie implicați în războaie”, a spus vicepremierul.