logo

Nicolai Țveatcov: Astăzi comunicarea între Chișinău și Tiraspol este mult mai constructivă


https://www.ipn.md/ro/nicolai-tveatcov-astazi-comunicarea-intre-chisinau-si-tiraspol-este-8004_1089478.html

Nicolai Țveatcov, director-adjunct al Biroului Politici de Reintegrare, sugerează că pozițiile Chișinăului și Tiraspolului s-au apropiat, pe fundalul pericolelor emanate de războiul dus de Rusia în Ucraina.

„Astăzi, pot să vă spun că, într-adevăr, comunicarea între Chișinău și Tiraspol este mult mai constructivă. Nu pot să spun că ar fi chiar pozitivă și că se creează un viitor luminos, dar pot să vă asigur că, astăzi, comunicarea între Chișinău și Tiraspol evită multiplicarea riscurilor în interiorul țării”, a declarat oficialul în cadrul unei dezbateri IPN la acest subiect.

Nicolai Țveatcov a amintit în context de prezicerea făcută în primăvara anului 2014 de fostul așa-zis ministru de externe al rmn, Valeri Lițkai, care îi atenționa pe cei care anticipau cu optimism o grabnică recunoaștere a Transnistriei de către Rusia, în 2014, când Rusia a anexat Cremeea. „Dacă izbucnește un război pe teritoriul Ucrainei, acest fapt poate avea efecte neașteptate pentru elitele de pe ambele maluri ale Nistrului. Pozițiile Chișinăului și Tiraspolului vor fi mai apropiate în fața riscurilor decât s-ar părea la prima vedere”, Țveatcov l-a citat din memorie pe Lițkai.

Potrivit lui Nicolai Țveatcov, Tiraspolul nu are capacitățile să gestioneze riscurile care ar rezulta dintr-o eventuală implicare într-un conflict armat.

„Vorbind despre situația din regiune și posibilitățile structurilor de (la Tiraspol) de a controla sau menține situația, chiar dacă această republică ar fi fost recunoscută, există circumstanțe obiective care nu pot fi depășite (…) Când vorbim despre capacitatea lor de a închide toată regiunea și de a o controla totalmente, nu e un lucru simplu de realizat după cum s-ar părea la prima vedere. Faptul că au renunțat să organizeze parada de 9 mai dovedește acest lucru”, a opinat Nicolai Țveatcov.

În susținerea argumentului, funcționarul a amintit de modul în care autoritățile de la Tiraspol au gestionat criza pandemică. „Primele încercări ale regiunii să se autoizoleze, în primul rând de Republica Moldova, au dus la niște consecințe serioase, din punct de vedere social, economic, dar și medical (...) Este o dovadă în plus privind capacitățile obiective ale regiunii și ale structurilor de acolo”.

Totodată, spune Nicolai Țveatcov, trebuie reținut faptul că Transnistria nu are un coridor terestru cu Federația Rusă. „Astfel, foarte multă contrabandă care trece prin această regiune trece prin căi ce nu sunt controlate de regiune. Aici trebuie să fim foarte atenți la actorii care pot fi interesați de destabilizarea regiunii”.

Nicoai Țveatcov a fost de acord cu Igor Boțan, expertul permanent al dezbaterilor IPN, în privința faptului că liderii de la Tiraspol nu au certitudinea privind victoria Rusiei în invazia din Ucraina. „Am văzut asta din primele zile. Și vreau să subliniez aici că nici din prima zi Tiraspolul nu s-a arătat entuziasmat de începerea  „operațiunii speciale” (...) Aici putem atesta o reacție foarte și foarte prudentă a liderilor de la Tiraspol. De ce se întâmplă acest lucru? Că ei ar fi mai puțin pro-ruși? Sau pentru că acolo sunt diferite grupuri de interese? Eu nu aș subaprecia interesele unor actori din Ucraina în regiune și posibilitățile lor de a influența lucrurile acolo”.

Dezbaterea publică la tema „Situația reală și reacția utilă a societății moldovenești la provocările din jurul regiunii transnistrene”, organizată de IPN, a fost ediția a 241-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.