Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, spune că nu va recunoaşte niciodată frontiera autoproclamatei republici transnistrene. Declaraţia a fost făcută după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, care s-a desfăşurat luni, 17 iunie, cu uşile închise. Chestiunea a fost discutată suplimentar agendei şedinţei, fiind audiate informaţiile Biroului pentru reintegrare. Nicolae Timofti a spus că autorităţile statului în permanenţă sunt atente la problemele din regiunea transnistreană, transmite IPN.
„Este necesar ca noi să discutăm mai profund, să ne gândim care pot fi măsurile pentru a rezolva problema. Cineva doreşte un nou conflict în regiunea transnistreană. Analizând comportamentul separatiştilor şi a unor oameni din alte structuri ale altor state, mă îndreaptă spre gândul că cineva doreşte destabilizarea situaţiei în Republica Moldova”, a spus Nicolae Timofti.
Preşedintele ţării a declarat că, atunci când Republica Moldova ajunge la o etapă de rezolvarea a propriilor probleme de aderare la UE, chiar atunci apar situaţii provocătoare, din partea administraţiei din regiunea transnistreană. „Mă miră chiar şi opoziţia, care s-a expus foarte „ne-statal” faţă de situaţia din Republica Moldova, cu ameninţări de proteste şi nesupunere civilă. Eu chem să fim calmi, să ajutăm Republica Moldova să devină o ţară prosperă”, a spus şeful statului.
Şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, a spus, după şedinţa Consiliului de Securitate, că ultimele evenimente care au loc în regiunea transnistreană reprezintă o ameninţare la securitatea statului. „Situaţia mă îngrijorează. Noi dispunem de acele pârghii şi permanent informăm conducerea ţării despre aceste acţiuni. Este o provocare. Asemenea provocări au fost şi anterior. Dar noi trebuie să fim vigilenţi, să să păstrăm echilibrul ca să nu apară disensiuni în societate” , a spus Mihai Balan.
Pe 10 iunie, Evghenii Şevciuk, a semnat un asa-zis proiect de lege cu referire la „graniţa de stat a Transnistriei”. În limitele acesteia este inclus şi oraşul Bender, cu 3 sate, printre care şi Varniţa. Autorităţile de la Chişinău au declarat că decizia Tiraspolului vine în contradicţie cadrului juridic şi logicii procesului de reglementare a conflictului transnistrean.